Окупанти продовжують красти українське зерно на захоплених територіях Запоріжжя – ГУР

Новини
Судно Zhibek Zholy (IMO: 9598880, прапор рф) в окупованому Бердянському порту Фото: Балицкий Евгений/Telegram

Російські загарбники продовжують викрадати українське зерно на тимчасово окупованих територіях Запорізької області, для чого створили спеціальну «унітарну компанію», діяльність якої безпосередньо контролює призначений окупантами гауляйтер області Євген Балицький.

Про це повідомляє Головне управляння Міністерства оборони України.

«На тимчасово окупованих територіях Запорізької області окупанти намагаються поновити вивезення українського зерна. Для організації процесу було створено так звану «ГУК» (рос. – Государственная унитарная компания). Її діяльність безпосередньо контролює колаборант Євген Балицький – колишній народний депутат, депутат Запорізької облради від забороненого «Опозиційного блоку». Наразі – призначений окупантами «керівником регіональної окупаційної адміністрації на Запоріжжі»», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, для створення діючої інфраструктури вивезення зерна, колаборанти «націоналізували» (захопили) припортовий елеватор підприємства «Нова хортиця» у Бердянську, завантажувальний комплекс підприємства «Аскет Шиппінг» у порту Бердянськ, елеватори підприємств «Кернел», «Оптімус» та інших зернотрейдерів.

««ГУК» встановлені закупівельні ціни на сільгосппродукцію: пшениця фуражна – 6000,00 рос. руб., пшениця продовольча – 9000,00 рос. руб., ячмінь – 7000,00 рос. руб. за 1 тону. Сільгоспвиробників така ціна категорично не влаштовує, тож вони намагаються не продавати врожай, а зберігати його в сховища. За відсутності вільних сховищ – в інших, не пристосованих для цього приміщеннях або навіть на відкритих майданчиках», – розповіли в ГУР.

Як вказують у військовій розвідці, перше судно під завантаження зерна має прибути 10 липня. Також 17 липня очікується прибуття судна ZHIBEK ZHOLY, яке вже вивозило крадене зерно з Бердянська.

З метою додатково тиску на місцеве населення Євген Балицький заявив, що жителі можуть бути поділені на тих хто підтримує рф та залишаться в своїх домівках, та інших, які мають виїхати з території регіону.

Як повідомлялось, 3 липня митниця Туреччини затримала вантажне судно Zhibek Zholy (IMO: 9598880, прапор рф) з зерном, вкраденим і вивезеним із порту окупованого Бердянська російськими загарбниками.

5 липня казахський міністр індустрії та інфраструктурного розвитку Каїрбек Ускенбаєв повідомив, що Казахстан може розірвати договір з російською транспортною компанією «Грін-Лайн», що орендувала судно Zhibek Zholy, яке 3 липня затримала митниця Туреччини із зерном, вкраденим та вивезеним із порту окупованого Бердянська російськими загарбниками.

6 липня влада Туреччини відпустила затримане за зверненням України у порту Карасу судно Zhibek Zholy з вкраденим та вивезеним із порту окупованого Бердянська українським зерном. У МЗС України розчаровані цим рішенням та викликали до себе турецького посла в Києві.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter