Підрив рф українських захисників у Оленівці: родичі бійців «Азова» вимагали визнати росію державою-спонсором тероризму

Новини
азов
Фото: Суспільне

Родичі українських військовополонених з «Азовсталі» закликають світ визнати рф державою-спонсором тероризму після того, як російські загарбники підірвали в Оленівській колонії №120 на тимчасово окупованій території Донецької області військовополонених українців.

Про це заявила Асоціація родин захисників «Азовсталі».

На Софійській площі в Києві в суботу родичі українських військовополонених з «Азовсталі» і активісти закликали світову спільноту відреагувати на трагедію, що сталася в п’ятницю в колонії окупованої Оленівки, і визнати РФ державою – спонсором світового тероризму, піше Інтерфакс-Україна.

На площі зібралося кілька десятків людей, серед яких здебільшого були родичі військовополонених бійців полку «Азов». Групи людей з плакатами вишикувалися в шеренгу на Софійській площі біля пам’ятника Богдану Хмельницькому.

Організатором заходу виступила ініціативна група «Вирій» за підтримки «Асоціації сімей захисників «Азовсталі».

Дружина командира полку «Азов» Катерина Прокопенко зазначила, що, коли захисники «Азовсталі» склали зброю і пішли в полон, ООН і Міжнародний Комітет Червоного Хреста запевнили, що їхньому життю та здоров’ю нічого не загрожуватиме.

Раніше Сенат США одноголосно закликав Держдепартамент визнати рф спонсором тероризму.

Як повідомлялося, 29 липня російські пропагандистські ЗМІ повідомили, що внаслідок нібито удару ЗСУ по виправній колонії в Оленівці Волноваського району Донецької області, де утримувалися українські військовополонені, загинули 53 особи, ще 75 отримали поранення.

У Генштабі ЗСУ вказали, що артилерійський обстріл колонії в окупованій Оленівці здійснили війська рф, щоб приховати тортури та розстріли українських військовополонених, які там утримуються, і заявами, що колонію обстріляли ЗСУ, російські окупанти намагаються обвинуватити Україну у скоєнні «воєнних злочинів».

Правозахисники заявили, що загибель кількох десятків українських військовополонених на території Оленівської виправної колонії №120 сталась через внутрішній вибух, а не через обстріл, адже звуку прильоту, характерного для нього, не було.

Саме в колонії, що розташована в окупованій Оленівці, утримуються українські захисники з військового гарнізону «Маріуполь», у тому числі бійці полку Нацгвардії «Азов» і 36-бригади морської піхоти ВМСУ, які в травні вийшли з території заблокованого російськими військами заводу «Азовсталь».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter