Війна Росії проти України: хроніка 2 серпня

Новини
Запуск ракети українського ЗРК «Бук-М1» по російському безпілотнику Фото: facebook.com/PvkCenter

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

20:30 Повітряні Сили ЗСУ 2 серпня збили сім з восьми крилатих ракет, які російські стратегічні бомбардувальники запустили по території України з району Каспійського моря. Одна ракета вразила зенітний ракетний комплекс на Львівщині.

19:45 Кабмін України погодив призначення головою Херсонської обласної державної адміністрації Ярослава Янушевича.

18:15 Російські військові знищили унікальні об’єкти на Херсонщині. Від їхніх ударів постраждали Аджигольський і Хабловський задній маяки, а також Херсонський Гранд-Каньон, розташований в селі Станіслав Херсонського району.

17:23 Суд наклав арешт на три російські судна та одне сірійське, які незаконно перевозять крадене українське зерно із закритих Україною портів окупованого Криму до третіх країн.

16:22 Перелік колаборантів з Херсонщини поповнив головний державний санітарний лікар області, генеральний директор державної установи «Херсонський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України», заслужений лікар України, почесний громадянин Херсона Ромаскевич Юрій Олексійович. 30 липня він взяв участь у пропагандистському форумі «Мы вместе с россией», який окупанти провели у Херсоні.

15:35 росія досі не надала Україні офіційні списки загиблих українських військовополонених в Оленівській колонії №120 на окуповані території Донецької області. До списків, які оприлюднили російські ЗМІ, довіри немає, адже вони не підтіерджені.

13:51 Розпочалася обов’язкову евакуацію мешканців з Донецької області розпочато, перші громадяни прибули на потязі у Кропивницький.

13:24 Британська розвідка вказує, що атака безпілотника на штаб Чорноморського флоту рф в окупованому Севастополі 31 липня, про яку заявила російська сторона, свідчить, що Чорноморський флот навряд чи зможе організовувати масштабні публічні заходи одночасно з веденням бойових дій.

12:35 В окупованому Криму через політичні та релігійні переслідування у місцях позбавлення волі перебувають щонайменше 127 громадян України, ще вісім – утримуються під домашнім арештом.

11:13 Російські окупанти захопили приміщення Херсонського національного технічного університету (ХНТУ) та Херсонського державного аграрно-економічного університету (ХДАЕУ). В обох навчальних закладах вони призначили своїх «ректорів»-колаборантів і оголосили про початок «вступної кампанії».

10:16 Російські війська вночі 2 серпня знову завдали ракетний удар по Миколаєву. Внаслідок обстрілу реактивними снарядами РСЗВ «Смерч» та ракетами ЗРК С-300 поранена людина, у місті пошкоджені житлові будинки та гуртожиток університету.

09:24 На Херсонщині російські окупанти 1 серпня розстріляли з протитанкового ракетного комплексу евакуаційний мікроавтобус із цивільними особами біля селища Довгове. Загинуло троє людей, ще п’ять поранені.

09:00 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 02.08 орієнтовно склали:

особового складу – близько 41170 (+140) осіб ліквідовано,
танків ‒ 1768 (+0) од,
бойових броньованих машин ‒ 4014 (+3) од,
артилерійських систем – 936 (+4) од,
РСЗВ – 259 (+0) од,
засоби ППО – 117 (+0) од,
літаків – 223 (+0) од,
гелікоптерів – 191 (+1) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 739 (+3),
крилаті ракети – 174 (+0),
кораблі /катери – 15 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 2914 (+2) од,
спеціальна техніка – 82 (+0).

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському та Криворізькому напрямках.

08:48 Президент США Джо Байден 1 серпня офіційно оголосив про виділення нового, 17-го пакету військової допомоги Україні вартістю у 550 млн доларів. Він, зокрема, включає додаткові боєприпаси для високомобільних ракетних систем M142 HIMARS та 75 тисяч 155-мм артилерійських снарядів для артилерії, яка вже була передана ЗСУ.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: На Харківському напрямку ворог обстрілював із ствольної та реактивної артилерії райони Харкова, Чугуєва, Протопопівки, Гусарівки, Черкаських Тишків, Петрівки та Ртищівки. Завдав авіаудару біля Верхнього Салтова. Здійснив висування окремих підрозділів у районах населених пунктів Байрак та Дементіївка, після вогневого ураження відійшов.

На Слов’янському напрямку зафіксовано обстріли неподалік Курульки, Грушувахи, Чепіля, Карнаухівки, Долини та Барвінкового та авіаційний удар біля Дібрівного.

На Донецькому напрямку зусилля противника зосереджені на веденні наступу на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

На Краматорському напрямку ворог обстріляв із танків та артилерії райони Серебрянки, Сіверська, Званівки та Донецького. Завдав авіаударів біля Серебрянки. Вів штурмові дії неподалік Івано-Дар’ївки, успіху не мав, відійшов.

На Бахмутському напрямку противник здійснював обстріли військової та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Яковлівка, Соледар, Бахмут, Кодема, Семигір’я, Травневе та Зайцеве. Завдав авіаударів біля Соледара, Яковлівки, Семигір’я, Покровського та Білогорівки. Українські воїни відбили штурмові дії в районах Яковлівки, Вершини, Кодеми та Травневого. В районах населених пунктів Бахмут та Зайцеве тривають бойові дії.

На Авдіївському напрямку фіксувалися обстріли неподалік Авдіївки, Нетайлового і Нью-Йорка. Ворог задіяв авіацію біля Новобахмутівки, Авдіївки та Красногорівки. Вів штурмові дії в районі Авдіївки, успіху не мав, відійшов. Тривають бої поблизу Пісків.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямку ворог здійснював обстріли в районах населених пунктів Мар’їнка, Костянтинівка, Новосілка, Павлівка, Чарівне та Мала Токмачка. Намагався висунути розвідувальну групу біля Новополя. Її виявлено, завдано вогневого ураження та знешкоджено.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на недопущенні просування наших військ. Здійснював систематичні обстріли в районах населених пунктів Миколаїв, Трудолюбівка, Токареве, Тополине, Князівка, Осокорівка, Апостолове, Іванівка, Посад-Покровське, Новогригорівка, Кобзарці, Широке та Андріївка. Вів штурмові дії в районі Трудолюбівки, успіху не мав, відійшов.

Вороже корабельне угруповання в акваторіях Чорного та Азовського морів основні зусилля зосереджує на веденні розвідки, блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря та ураженні об’єктів в глибині території України.