Зеленський після вибухів у Новофедорівці: «Ми боремось за повернення нашого дому – Криму»

Новини
Зеленский Крым

Президент України Володимир Зеленський заявив після вибухів у Новофедорівці, що країна бореться «за повернення нашого дому – Криму».

«Коли ми працюємо для звільнення півострову, ми боремось за повернення нашого дому», – сказав президент.

Зеленський заявив, що війна рф проти України почалася з захоплення Криму і закінчиться його звільненням.

«Сьогодні багато уваги до тематику Криму. І це правильно, бо Крим – український, і ми ніколи від нього не відмовимося. Ми не забудемо, що саме з окупації Криму почалися російська війна проти України. рф перетворила наш півострів, який завжди був і буде одним із найкращих місць у Європі, на одне з найбільш небезпечних місць у Європі. рф принесла у Крим масштабні репресії, екологічні проблеми, економічну безвихідь і війну», – заявив Зеленський.

Зеленський нагадав і про роботу другого саміту Кримської платформи, який стартує 23 серпня 2022 року.

«Кримська тематика звучить на всіх міжнародних майданчиках, де обговорюється російська війна проти України. Історія глобального реагування на захоплення рф Криму, точніше недостатність такого реагування слугує зараз одним з найкращих аргументів для посилення санкцій проти рф. Світ починає визнавати, що у 14-му помилився, коли вирішив не давати відповіді на повну силу на перші агресивні кроки рф», – вважає глава держави.

Він також зауважив, що Україна – рідна для народів, чиї національні культури й прагнення формувались у Криму.

«Тому коли ми працюємо для звільнення півострова, ми боремось і за відновлення територіальної цілісності нашої держави, і за повернення дому корінним народам України. Я вірю, що так і буде. Я знаю, що ми повернемося в український Крим. І я вдячний усім нашим партнерам та міжнародним організаціям, які допомагають нам у цьому», – заявив Зеленський.

Він також сказав, що поки зарано розголошувати всі деталі, але цьогоріч робота Кримської платформи буде не менш вагомою та представницькою, ніж торік, коли у Києві відбувся перший її саміт.

За словами президента України, присутність окупантів на півострові створює загрози Європі та світовій стабільності.

«Не може бути безпечним Чорноморський регіон, поки Крим окупований. Не буде стабільного і довготривалого миру і в багатьох країнах на узбережжі Середземного моря, поки Росія має змогу використовувати наш півострів як свою військову базу», – переконаний Зеленський.