Кабмін затвердив перелік об’єктів нафтогазовидобування на шельфі України, які захопила росія

Новини
СПБУ «Таврида» і ракетний катер ЧФ рф «Ивановец» на захопленому рф Одеському родовищі Фото: dpsu.gov.ua

Кабінет міністрів затвердив перелік із 16 об’єктів нафтогазовидобування на українському шельфі, які були незаконно захоплені росією. Ліцензії на користування надрами 15-ти з них належать Державному акціонерному товариству «Чорноморнафтогаз».

Відповідна постанова КМУ №945 від 23 серпня опублікована на Урядовому порталі, передає Центр журналістських розслідувань.

«Відповідно до частини другої статті 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» Кабінет Міністрів України постановляє: Затвердити перелік об’єктів нафтогазовидобування в межах континентального шельфу України, які є окупованими Російською Федерацією, згідно з додатком», – йдеться у документі.

Загалом до переліку включені 16 об’єктів нафтогазовидобування в межах континентального шельфу України, тимчасово захоплених рф.

Зокрема, це родовище Шмідта (газ природний, конденсат), площа Паласа (газ природний, нафта, конденсат, супутні компоненти), площа Лучицького (газ природний, нафта, конденсат), Тарханкутська ділянка (газ природний, нафта, конденсат, супутні компоненти), площа Губкіна (газ природний, нафта), Одеське родовище (газ природний), Безіменне родовище (газ природний), площа Рифтова (газ природний, нафта), Північно-Керченське та Північно-Булганацьке родовища (газ природний) та Західноголіцинська площа (газ природний). На цих об’єктах велися роботи з геологічного вивчення надр, в тому числі дослідно-промислова розробка родовищ.

Також до переліку включені Голіцинське родовище (газ природний, конденсат), Штормове родовище (газ природний вільний), Архангельське родовище (газ природний вільний), Східноказантипське родовище (газ природний) та Північнобулганацьке родовище (газ природний), на яких вівся промисловий видобуток корисних копалин.

Спеціальний дозвіл на користування нафтогазоносними надрами на цих об’єктах належить ДАТ «Чорноморнафтогаз».

Крім того у перелік увійшов об’єкт «площі Абіха і Кавказька, ділянка Маячна та структура Субботіна» (газ природний, газ природний, розчинений у нафті, газ центрально-басейнового типу, нафта, конденсат, газ сланцевих товщ), на якому виконувались роботи, передбачені угодою про розподіл продукції між Державою Україна, компаніями «Ені Юкрейн Шеллоу Вотерс Б. В.», «ЕДФ Юкрейн Шеллоу Вотерс САС», товариством з обмеженою відповідальністю «Води України» та публічним акціонерним товариством «Чорноморнафтогаз».

Нагадаємо:

  • Під час окупації  Криму РФ були захоплені і тепер використовуються значні активи ДАТ «Чорноморнафтогаз» на півострові та шельфі Чорного моря: 15 родовищ нафти і газу, 3 площі покладів вуглеводнів, Глібовське підземне газосховище, більш 1200 км магістральних газопроводів, 43 газорозподільні станції, 4 плавучі бурові установки, включаючи скандальні «вишки Бойка» – «Петро Годованець» і «Україна» («Незалежність»).
  • 20 вересня 2017 року НАК «Нафтогаз України» і її шість дочірніх компаній подали до суду, сформованого при Постійної палаті Третейського Суду в Гаазі, позовну заяву про відшкодування збитків, заподіяних незаконним захопленням Російською Федерацією активів в АР Крим.
  • 27 лютого 2019 року Постійна палата третейського суду в Гаазі визнала, що Росія винна у втраті НАК «Нафтогаз України» своїх активів у окупованому Криму.
  • Наприкінці червня 2019 року НАК «Нафтогаз України» та його дочірні підприємства подали до Трибуналу при Постійній палаті Третейського Суду в Гаазі позовну заяву щодо розміру компенсації збитків, завданих експропріацією активів групи Нафтогаз в окупованому Криму в сумі $5,2 млрд.
  • 21 лютого 2022 року Гаазький арбітраж розпочав слухання з питань розміру компенсації за позовом НАК «Нафтогаз України» до РФ за за втрачену можливість використовувати активи в Криму через російську окупацію.