Арбітраж в Гаазі визначить розмір компенсації Нафтогазу за втрачені кримські активи – Вітренко

Новини
Глава НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко Фото: Pavlo_bagmut

Гаазький трибунал 21 лютого розпочав слухання з питань розміру компенсації за позовом НАК «Нафтогаз України» до РФ за за втрачену можливість використовувати активи в Криму через російську окупацію.

Про це повідомив голова НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко на своїй сторінці у Facebook.

«Сьогодні важливий день для Нафтогаз.  Арбітражний трибунал в Гаазі нарешті розпочинає слухання щодо визначення розміру компенсації Нафтогазу за втрачену можливість використовувати активи в Криму», – написав Вітренко.

За його словами, стратегічно важливі енергетичні інвестиції НАК «Нафтогаз України» стали однією з основних мішеней РФ під час анексії українського півострова у 2014 році. 

«Росія незаконно присвоїла український Крим і вже 8 років користується тим, що належить українцям, зокрема і національній компанії “Нафтогаз”. Йдеться про родовища, бурові установки, підземні сховища, кораблі, газотранспортну систему та багато інших об’єктів, які ми наразі не можемо використовувати», – пояснив Вітренко.

Розмір компенсації за неможливість використовувати вкрадені активи, яку вимагає НАК «Нафтогаз України» в суді, становить понад 10 млрд доларів, включаючи відсотки. Цю оцінку в Гаазі представляють  авторитетні міжнародні експерти, зауважує голова компанії. Визначення розміру збитків і обгрунтуванням суми компенсації тривало з 2015 року. 

Арбітражне рішення, за очікуванням Вітренка, має бути винесене на початку 2023 року. 

«Наша команда юристів і я особисто докладемо максимальних зусиль, аби Путін дорого заплатив за те, що вкрав у Нафтогазу і не тільки. Ми маємо більш ніж вдалий досвід боротьби проти Росії у арбітражі – це зокрема і рішення Стокгольмського арбітражу, яке принесло Україні 5 млрд доларів, ставши найбільшим в історії комерційним арбітражем світу з вимогами сторін на 125 млрд доларів», – написав Вітренко.

  • Під час окупації  Криму РФ були захоплені і тепер використовуються значні активи ДАТ «Чорноморнафтогаз» на півострові та шельфі Чорного моря: 15 родовищ нафти і газу, 3 площі покладів вуглеводнів, Глібовське підземне газосховище, більш 1200 км магістральних газопроводів, 43 газорозподільні станції, 4 плавучі бурові установки, включаючи скандальні «вишки Бойка» – «Петро Годованець» і «Україна» («Незалежність»).
  • 20 вересня 2017 року НАК «Нафтогаз України» і її шість дочірніх компаній подали до суду, сформованого при Постійної палаті Третейського Суду в Гаазі, позовну заяву про відшкодування збитків, заподіяних незаконним захопленням Російською Федерацією активів в АР Крим.
  • 27 лютого 2019 року Постійна палата третейського суду в Гаазі визнала, що Росія винна у втраті НАК «Нафтогаз України» своїх активів у окупованому Криму.
  • Наприкінці червня 2019 року НАК «Нафтогаз України» та його дочірні підприємства подали до Трибуналу при Постійній палаті Третейського Суду в Гаазі позовну заяву щодо розміру компенсації збитків, завданих експропріацією активів групи Нафтогаз в окупованому Криму в сумі $5,2 млрд.
  • 10 лютого 2020 року Юрій Вітренко повідомив, що Нафтогаз завершує підготовку до чергового подання документів у рамках арбітражного процесу проти РФ. Сума компенсації, включно з відсотками, оцінюється у $8 млрд.