На Херсонщині окупанти силоміць виселяють з осель цивільне населення – Генштаб ЗСУ

Новини
Херсонщина

У Херсонській області російські загарбники примусово виселяють цивільних жителів і займають їхні оселі. Вивільнені таким чином оселі плануються під заселення окупантами.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

«Окупанти здійснюють примусове переміщення цивільного населення. У населеному пункті Каховка Херсонської області, громадян, які проживають в помешканнях вздовж берега Дніпра, силоміць виселяють з осель. Навколо цивільного житла російські загарбники обладнують інженерні укріплення та мінно-вибухові загородження», – йдеться в повідомленні.

Крім того, в населеному пункті Новочорномор’я Скадовського району російські військовослужбовці психологічно та фізично тиснуть на мирних жителів.

За свідченнями місцевих мешканців, курортна Арабатська Стрілка (Генічеський район Херсонщини) кишить окупантами. Усі пансіонати і бази відпочинку в селах Генічеська Гірка, Щасливцеве і Стрілкове заселені російськими військовими. Окупанти влаштували полігон для мобілізлованих військових між населеними пунктами, наражаючи цивільне населення на небезпеку. Російські окупанти заселились в усі готелі і бази відпочинку Арабатської Стрілки. Одночасно там може розміститись до 40 тисяч бійців

Як повідомлялось, 18 жовтня командування російських окупаційних військ та колаборанти заявили про підготовку до переміщення жителів Херсона та правобережних районів окупованої Херсонщини на лівий берег Дніпра. Не виключено, що окупанти хочуть підірвати шлюза на Каховській ГЕС та затопити правобережну територію, намагаючись зупинити наступ українських Збройних Сил. При цьому рашисти заздалегідь почали обвинувачувати Україну в намірі зруйнувати греблю.

З 19 жовтня окупанти закрили в’їзд на правобережну частину Херсонської області та примусово переміщують мешканців на правий берег Дніпра . Окупаційні «органи влади» вже переїжджають з Херсона на лівий берег Дніпра.

У Херсонській військовій адміністрації закликали мешканців окупованого Херсону зберігати спокій, залишатися на місцях та не піддаватись на провокації через «евакуацію», яку 19 жовтня почали окупанти з правого берега Херсонщини під приводом того, що ЗСУ нібито збираються обстрілювати Херсон, а також підірвати шлюзи на Каховській ГЕС.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter