Російські окупанти перетворюють Мелітопольщину на військову базу: до копання окопів та будівництва укріплень залучають місцевих

Новини

Після звільнення частини Херсонщини військові і техніка армії РФ передислокована в тому числі і на тимчасово окуповану частину Запорізької області. Вони заселяються в приватні будинки, техніку розставляють поблизу, навкого сел риють окопи і будують укріплення. Росіяні до будівництва оборонних споруд залучають цивільне населення. Це можуть бути як місцеві, які чимось «завинили» перед окупаційним режимом, так і добровольці.

Про це Центру журналістських розслідувань розповіли жителі Мелітопольского району.

«В нашому селі майже не лишилося місцевих, які б мали проукраїнську позицію. Після того, як до нас заселили кількасот окупантів, родинам військових або просто патріотично настроєним людям було «рекомендовано» за кілька днів виїхати», – розказує жителька Полянівки Мелітопольского району.

Села на південному заході Мелітопольщини, які межують з Херсонською областю та розташовані вздовж автошляху М14 «Одеса-Мелітополь-Новоазовськ», почали заповнятися військовими армії РФ і технікою ще в жовтні. Тоді ж навколо почали будувати фортифікаційні споруди.

«У нас тут за селом є балка, вона йде від села Золота Долина повз Полянівку  до Марївки, так в ній вони там окопуються, розміщають свою техніку якусь», – повідомляли місцеві жителі.

Але за місяць майже вся окупована частина Запорізької області перетворилася на військову базу. Наразі військові є в усіх населених пунктах.

«Завезли і до нас в село. Поселили спочатку в приміщення недіючої контори, що на вул. Центральна. Але збираються розміщати і в занедбаний дитячий садок, що на вул. Головній», – розказують жителі села Костянтинівка, що в передмісті Мелітополя.

Між Костянтинівкою і Мелітополем ще з літа загарбники позначили місця, де мали бути вириті окопи. Проте в жовтні-листопади роботи активізувалися.

«По місту безкінечно  їздять вантажівки з тими «зубами дракона», везуть їх і в сторону Запоріжжя, і в сторону Бердянська, – розказує житель Мелітополя.

«Зуби дракона» це залізобетонні конуси, які є частиною укріплень і мають завадити просуванню важкої техніки. За даними Міноборони Великої Британії, їх встановлено між Маріуполем і селом Нікольське, а також на північ від Маріуполя до села Старий Крим. 

Як повідомляв міський голова Мелітополя Іван Федоров для оснащення укріплень на тимчасово окупованому Запоріжжі,  конструкції виробляють на потужностях мелітопольських заводів, в тому числі заводу залізобетонних конструкцій, які перейшли в управління окупантів.

Але «зуби дракона», це не єдині фортифікаційні споруди, які окупанти збираються використовувати для того, щоб закріпитися на цій території.

Протитанкові «зуби дракона» так званої оборонної «лінії Вагнера» неподалік міста Гірське на окупованій Луганщині Фото: РИА ФАН

«Взялися до будівництва «укрепрайону» біля нашого села. Машини з піском, дошками, бетонними блоками їдуть цілісінький день», – повідомляє жителька села Терпіння.

Терпіння географічно розташоване на так званих Пришибських висотах. Тобто в разі наступу української армії з північного сходу (зі сторони Токмака) висоти будуть додатково ускладнювати наступ. 

Під час Другої Світової війни армія Німеччини якраз по Пришибським висотам побудувала свою лінію оборони, тут точилися жорстокі бої. 

Імовірно, для будівництва оборонних споруд поблизу населених пунктів Михайлівка, Тимошовка, Мала Білозерка через так званий центр зайнятості запрошують некваліфікованих робітників, різноробочих і столярів. Обіцяють «харчування і проживання за рахунок роботодавця», а також неймовірну для окупованих територій зарплатню в 80 тисяч рублів (педагоги-колаборанти в Мелітополі, наприклад, отримали по 40 тисяч рублів).

Для облаштування окопів на Мелітопольщині використовують плити зрошувальних каналів, а також розбирають будівлі в тимчасово окупованій Кирилівці, повідомляє військовослужбовець ЗСУ Анатолій Штефан.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter