Пентагон уклав з Raytheon мільярдний контракт на виробництво систем NASAMS для України

Новини
Пуск зенітної керованої ракети Raytheon AMRAAM з пускової установки NASAMS Фото: world-defense.com

Міністерство оборони США уклало з компанією Raytheon контракт вартістю 1,2 млрд доларів на виробництво й закупівлю передових систем протиповітряної оборони NASAMS для України. Ці зенітно-ракетні комплекси показали високу ефективність захисту української території від російських ракетних атак.

Про це йдеться в офіційній інформації Пентагону.

«Компанія Raytheon Co., м.Тьюксбері, штат Массачусетс, отримала контракт з фіксованою ціною на суму 1 216 207 829 доларів США на закупівлю національних передових зенітно-ракетних систем, а також відповідного обладнання, послуг і запчастин для підтримки зусиль для України», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, роботи виконуватимуться в Тьюксбері з орієнтовною датою завершення 28 листопада 2025 року.

Кошти на контракт виділені в межах Ініціативи зі сприяння безпеці в Україні.

Ці системи NASAMS включені у пакет військової допомоги США на 3 млр доларів, який був оголошений президентом Джо Байденом 24 серпня поточного року.

Як повідомлялось, 26 серпня Міноборони США уклало контракт із компанією Raytheon на закупівлю зенітних ракетних комплексів NASAMS середньої дальності для України на суму 182,3 млн доларів. Ці кошти закладено у пакет військової допомоги США для України.

16 вересня у Пентагоні повідомили, що США відправлять дві батареї ЗРК NASAMS для посилення протиповітряної оборони України протягом наступних двох місяців.

31 жовтня у Пентагоні повідомили, що США передадуть Україні вісім систем протиповітряної оборони NASAMS. Дві системи будуть розгорнуті в Україні найближчим часом. Ще шість нададуть пізніше.

7 листопада міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що до України вже прибули надані союзниками зенітно-ракетні комплекси NASAMS і Aspide.

NASAMS – це удосконалена норвезька система ППО, яку виробляє консорціум американської корпорації Raytheon Technologies і норвезької групи Kongsberg. До комплексу входять пускові установки, радіолокаційні станції Raytheon AN/MPQ-64F1 Sentinel від консорціуму Raytheon і Kongsberg. Кожна пересувна пускова установка має шість контейнерів з ракетами класу «земля-повітря» середньої та великої дальності. Дальність стрільби зенітної системи в конфігурації NASAMS II з використанням ракет AIM-120С AMRAAM становить до 25 км, а досяжність по висоті – до 14-15 км.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter