Зеленський запровадив санкції проти семи діячів УПЦ МП

Новини
Олігарх Вадим Новинський та Митрополит УПЦ МП, намісник Києво-Печерської Лаври Павло (Лебідь) Фото: Youtube LBTV

Президент Володимир Зеленський надав чинності санкціям проти повʼязаних із УПЦ (МП) осіб. Серед них – митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, в миру – Іван Паканич, керуючий справами Української православної церкви, член Міжсоборної присутності Російської православної церкви.

Про це йдеться в опублікованому на сайті президента документі.

Обмежувальні заходи передбачають блокування активів, припинення торговельних операцій, припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень Україною, запобігання виведенню капіталів за межі України, зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань, анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів на дільність та інші санкції.

Крім Паканича, в списку ще шестеро осіб:

– митрополит Запорізький і Мелітопольський Української православної церкви Лука (Андрій Коваленко);
– митрополит Луганський і Алчевський Української православної церкви Пантелеймон (Василь Поворознюк);
– митрополит Чернівецький і Буковинський Української православної церкви Мелетій (Єгоренко Валентин), голова відділу зовнішніх церковних зв’язків Української православної церкви;
– архієпископ Костянтинівський, вікарій Горлівської єпархії Української православної церкви Паїсій Шинкарьов Віктор;
– настоятель Мелітопольського Свято-Савинського чоловічого монастиря Української православної церкви Олександр Прокопенко;
– настоятель Свято-Успенського кафедрального собору Української православної церкви у м. Херсоні Олександр Федоров.

9bfb33651b71a3c16fa0485021b37448_1670781496

Пропозиції щодо застосування санкцій були внесені на розгляд Ради національної безпеки і оборони України від СБУ.

Це – вже не перший список підсанкційних осіб, повʼязаних із УПЦ (МП). 2 грудня санкції застосували проти намісника Києво-Печерської Лаври і ексдепутата Вадима Новінського, а також іще восьми осіб.

У більшості людей з сьогоднішнього списку або на повʼязаних з ними обʼєктах правоохоронці проводили слідчі дії. Наприклад, у митрополита Мелетія знайшли паспорт громадянина Росії. Під час обшуків УПЦ (МП) в Херсоні знайшли рушницю без відповідних дозвільних документів, прапор і золотий герб РФ. А інформацію щодо декількох священнослужителів, які ймовірно, контактують з громадянами Росії та Білорусі, спецслужба взяла на опрацювання.

У Запорізькій єпархії виявили диякона, який публічно схвалював проведення незаконного референдуму щодо «приєднання» регіону до складу РФ.

РНБО після численних випадків виявлення на обʼєктах УПЦ кремлівських агіток і поширення серед вірян антиукраїнських наративів ініціювала заборонення повʼязаних із Росією релігійних організацій.

РНБО запровадила санкції проти священнослужителів УПЦ МП, зокрема, проти намісника Києво-Печерської Лаври Павла (Лебедя) та колишнього народного депутата, олігарха Вадима Новинського, який має сан протодиякона та є меценатом УПЦ МП.

Як зазначається, під українські санкції потрапили представники УПЦ МП переважно з тимчасово окупованих територій України.

2 грудня президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про персональні санкції проти деяких представників релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації. Рішення про санкції РНБО ухвалила на засіданні 1 грудня.

Наразі поіменний перелік осіб, які потрапили під санкції, ще не опубліковано.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter