Росія з 5 січня збирається провести нову хвилю мобілізації – Буданов

Новини
Кирило Буданов, начальник Головного управління розвідки Міноборони України Фото: BBC News Україна

Через брак живої сили для війни проти України російське керівництво ухвалило рішення про проведення з 5 січня 2023 року нової хвилі мобілізації.

Про це повідомив начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов розповів в інтерв’ю BBC.

«Росіяни мають дуже величезні проблеми з комплектуванням вже існуючих підрозділів через величезні втрати у бойових діях. При формуванні нових підрозділів їм також не вистачає живої сили. Виходячи з цього, вони зараз розглядають та вже прийняли для себе рішення, щоб із 5 січня розпочати чергову хвилю мобілізації», – сказав Буданов.

Він вказав, що не має значення, коли саме в Росії оголосять про нову мобілізацію, 5 чи 9 січня, оскільки, в принципі, це нічого не змінить.

«Їм доведеться розпочинати нову хвилю мобілізації. Це ще враховуючи той факт, що мобілізація, яку вони начебто закінчили, нікуди не поділася. Вона продовжується і станом на зараз мобілізують повним ходом людей на війну в Україні», – додав начальник ГУР.

За його словами, якість нових мобілізованих у РФ з точки зору військової підготовки залишається низькою, змін у цьому немає. Єдина зміна – це адаптація російської системи військкоматів до цього процесу. Тому нова хвиля мобілізації може відбутися легше, більш організовано, зазначив Буданов.

Як повідомлялося, 21 вересня через брак особового складу російської армії для війни проти України президент РФ Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в Росії. Російський міністр оборони Сергій Шойгу повідомив, що в рамках часткової мобілізації призовуть 300 тисяч резервістів. За його словами, набір не буде здійснено у рамках разової акції. Мобілізація торкнеться 1,1% загального мобілізаційного ресурсу. У «сьомому пункті» указу Путіна про мобілізацію йдеться про те, що Міноборони РФ дозволяє призвати на військову службу не 300 тисяч резервістів, а 1 млн.

Володимир Путін доручив створити ресурс із даними росіян, які перебувають або мають стати на військовий облік, попри раніше оголошене завершення «часткової» мобілізації в РФ. Наприкінці жовтня міністр оборони РФ Сергій Шойгу доповів Путіну, що мобілізаційні заходи завершено. При цьому указ про завершення мобілізації так і не було підписано. У Путіна заявили, що окремий указ не потрібен.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.