Омбудсмен Туреччини розповів про підготовку до великого обміну між Україною і РФ: Київ передав список з 800 людей, Москва – з 200

Новини
Переговори омбудсменів України і Росії в Анкарі під головуванням омбудсмена Туреччини Шерефа Малкоча (в центрі) Фото: cnnturk.com

Омбудсмен Туреччини Шереф Малкоч розповів, що Україна і Росія працюють над великим обміном, який може відбутися за посередництва Туреччини. Під час зустрічі в Анкарі Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець передав список з 800 імен російському омбудсмену Тетяні Москальковій, як, в свою чергу, надала перелік з 200 осіб. Туреччина запропонувала створити «гуманітарний коридор» у Стамбулі для обміну.

Про це уповноважений з прав людини Туреччини Шереф Малкоч розповів CNN Turk.

За його словами, в результаті переговорів сторони погодилися внести близько 40 змін у визначені списки, більшість з яких стосувалася поранених цивільних і військових. Скільки загалом у документах було вказано мирних жителів та полонених військовмх, поки незрозуміло.

За даними видання, під час зустрічей Лубінця та Москалькової, частина з яких пройшла під головуванням Малкоча, сторони погодили триетапний план щодо повернення полонених.

Турецька сторона запропонувала створити «гуманітарний коридор» у Стамбулі для проведення обміну. Якщо Київ та Москва схвалять таку пропозицію, то через нього зможуть повертати додому поранених цивільних і військових, людей похилого віку, жінок, дітей, примусово вивезених в РФ.

«Ми говорили, що треба відкрити гуманітарний коридор у Стамбулі. Ми хочемо провести обмін за допомогою Стамбульської платформи. Поки незрозуміло яким методом – повітряним, наземним чи морським. Ми ще в процесі», – сказав омбудсмен Туреччини.

За інформацією CNN Turk, після телефонної розмови з російським президентом Владіміром Путіним президент Туреччини Реджеп Ердоган хоче зустрітися з ним особисто, а також із президентом України Володимиром Зеленським, щоб обговорити запуск зазначеного «гуманітарного коридору».

Як повідомлялося, на початку грудня 2022 року уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова сказала російським журналістам, що веде переговори з омбудсменом України Дмитром Лубінцем про можливість взаємної передачі цивільних осіб, щодо яких порушено кримінальні справи.

2 січня 2023 року Дмитро Лубінець повідомив, що має намір у січні провести зустріч з Тетяною Москальковою, щоб обговорити можливість звільнення цивільних осіб.

11 січня уповноважені з прав людини України та Росії Дмитро Лубінець і Тетяна Москалькова зустрілися в Анкарі. Відбулися кілька раундів переговорів, в ході яких, зокрема, омбудсмени обговорили питання цивільних осіб, які фактично з 2014 року перебувають у полоні в РФ.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter