«Це катастрофа». Через підрив ГНС Каховського магістрального каналу південь України може залишитись без води

Публікації
Вид на головну насосну станцію Каховського магістрального каналу Фото: esu.com.ua

Внаслідок масованих обстрілів російськими окупантами і підриву шандори Каховського магістрального каналу затоплена головна насосна станція (ГНС) гідротехнічної споруди, що знаходиться у селищі Любимівка на окупованій лівобережній частині Херсонщини. На самій ГНС великі пошкодження і відсутнє електропостачання, внаслідок чого припинене закачування води в русло магістрального каналу. Це загрожує повним припиненням постачання питної води до посушливих районів Херсонської і Запорізької областей, включаючи Бердянськ, а також зупиненням подачі води для зрошення.

30 листопада на головній насосній станції управління головного Каховського магістрального каналу (УГКМК)  були затоплені всі підземні приміщення, розташовані нижче рівня води – це чотири поверхи загальною висотою 16 метрів. 

«Протягом листопада російські окупанти постійно обстрілювали УГКМК, Любимівку і Каховку з боку Таврійська і Нової Каховки. Лише 18 листопада на територію каналу прилетіло близько 20 снарядів, 19 листопада – ще 5. Не припинялись обстріли і весь минулий тиждень. Суто технічно будівлю ГНС зруйнувати або підірвати дуже складно. Однак через потужні обстріли був підірваний шандор – затворний щит для утримання та спуску води – п’ятої робочої машини. Теоретично це не мало б призвести до пошкодження робочої магістралі каналу. Але там могла виникнути вибухова хвиля, яка могла розірвати камеру одного з насосів. Утім, що б не було причиною, герметизація ГНС порушена, а її машинну залу затопило ґрунтовими водами. Це – факт», – розповіли Центру журналістських розслідувань співробітники УГКМК.

Пошкодження на ГНС УГКМК від обстрілів 18.11.2022, Фото з російських терористичних телеграм-каналів

За словами фахівців, через підтоплення нижніх поверхів будівлі ГНС у воді опинилась система вентиляції, дренажні насоси, всі десять основних насосних агрегатів (два з яких разом із електродвигунами), ліфтові шахти. Пошкоджені шафи управління. На всій території УГКМК зупинене електропостачання, а потужності запасного дизель-генератора не вистачить для роботи об’єктів каналу. Та й де зараз цей генератор – ніхто не знає. Працівники припускають, що його викрали російські військові.

Вціліла частина електродвигунів, розташованих вище рівня води в будівлі головної насосної станції. Проте якщо протягом місяця всю воду не відкачати з машинної зали станції, то через морози і високу вологість вони також вийдуть з ладу і відновити їх буде складно.

Пошкодження на ГНС УГКМК від обстрілів 18.11.2022, Фото з російських терористичних телеграм-каналів

Для точного розуміння причини і характеру всіх пошкоджень та їхнього усунення потрібен доступ водолазів до будівлі ГНС. Однак окупанти вже давно не допускають на територію УГКМК його співробітників і розпустили всю охорону. Там перебувають військові з так званих «ДНР» і «ЛНР», а також призначене загарбниками нове «керівництво» каналу. Як повідомляв ЦЖР, управлінням головного Каховського магістрального каналу вони призначили начальника відділу водних ресурсів УГКМК, колаборанта Олександра Оселедця.

За словами працівників каналу, без постійного підкачування дніпровської води бетонні плити по всьому руслу каналу взимку під дією льоду можуть бути зруйновані. Тож пошкодження і затоплення головної насосної станції можуть призвести до поступового знищення всіх об’єктів магістрального каналу, до яких входять 61 насосна станція і близько 200 технічних споруд.

Пошкодження на ГНС УГКМК від обстрілів 18.11.2022, Фото з російських терористичних телеграм-каналів

До чого призведе зупинка УГКМК? В першу чергу – залишаться без питної води мешканці посушливих регіонів півдня – Іванівської громади Генічеського району Херсонщини і колишнього Якимівського району і Бердянська Запорізької області. Без поливної води залишаться і аграрії: на балансі УГКМК знаходиться 243 км каналу, що входять до зрошувальної системи Херсонської області, з яких 130 км – довжина магістрального каналу. Це майже половина зрошувальної системи Херсонщини. 

«Це катастрофа. Адже тільки Іванівська громада і регіони Запорізької області споживають питної води завдяки каналу в середньому 1 млн кубів на місяць. Тепер вони її не отримуватимуть», – кажуть співробітники УГКМК.

Пошкодження на ГНС УГКМК від обстрілів 18.11.2022, Фото з російських терористичних телеграм-каналів

За схожим сценарієм російські окупанти діяли на головній споруді Північно-Кримського каналу. Вони захопили її в неділю, 27 лютого 2022 року, підірвали на ній шандори, після чого вода самопливом пішла з Каховського водосховища у бік Криму і почала поступово заповнювати русло каналу. Також російські військові розбили головний пульт управління і розтрощили обладнання головної споруди каналу. 

Каховський магістральний канал відрізняється від Північно-Кримського тим, що вода в його русло подається насосною станцією на висоту 24,3 м. УГКМК створили в 1972 році, свій початок він бере з Каховського водосховища на території Любимівської громади Каховського району.

Схема Каховського магістрального каналу Фото: ukr-turizm.ua

В 2020 році Каховський магістральний канал подав 930 млн кубометрів води, в 2021 році через дощі обсяги були менші – 630 млн кубометрів. Сюди входить і 12 млн кубометрів питної води, які щорічно канал подавав до населених пунктів Іванівської громади Херсонщини і колишнього Якимівського району та Бердянська Запорізької області.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.