Росія продовжує вивозити до Сирії крадене зерно з окупованих територій півдня України – ЦНС

Новини
Зерновий елеватор в захопленому окупантами Бердянському морському торговельному порту Фото: російський Telegram-канал

Росія продовжує вивозити до Сирії крадене зерно з тимчасово окупованих територій півдня України. Основні шляхи вивозу – порти окупованих Бердянська та Севастополя.

Про це повідомляє Центр національного спротиву (ЦНС).

«Зерно з півдня вивозиться двома шляхами: залізницею Токмак-Бердянськ, де далі через порт перевозять в Тартус (Сирія). Інший шлях це вивезення до Криму до порту Севастополя й далі на вищезгаданий Тартус», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, також одним з «улюблених» маршрутів окупантів є Маріуполь – Таганрог. За цим маршрутом ворог вивозить награбоване зерно, а також металобрухт зі знищених міст, зокрема з того ж таки Маріуполя.

У ЦНС звернули увагу, що раніше окупаційна «адміністрація» Запорізької області відзвітувала про реалізацію 300 тисяч тонн зернових, олійних та зернобобових культур у 2022 році. Гауляйтери заявили, що для приймання сільськогосподарської продукції у регіоні створено 10 філій держпідприємства «Государственный зерновой оператор», яке й потім перепродало зерно.

«Насправді ж «державне зернове підприємство» це звичайна прокладка. Саме їй за безцінь мали віддавати зерно фермери на ТОТ, в інакшому випадку зерно «націоналізовували». Далі ця прокладка вже передавала зерно дотичним до окупантів структурам й ті перепродавали його за ринковими цінами. Тобто, за фактом росіяни вкрали українське зерно, а весь прибуток забрали собі гауляйтери та ставленики Кремля в регіоні», – наголосили у ЦНС.

З початку повномасштабного вторгнення Росія почала масштабне вивезення на свою територію українського металу, сільськогосподарської і будівельної техніки. На окупованій частині Запорізької та Херсонської областей з’явилися перевірені чиновницькі кадри з РФ, які удосконалили схему «зернового експресу»Читайте докладніше у матеріалі ЦЖР Окупаційний оператор. Хто вивозить вкрадене українське зерно із Запорізької області.

Центр журналістських розслідувань вивчив увесь ланцюжок так званого «зернового експресу»: від поля — до портів окупованого Криму і Росії та країн, куди його експортували, і встановив учасників цієї злочинної схеми. Детальніше дивіться у сюжеті: «Результат розслідування схеми «зернового експресу».

Згідно з дослідженням NASA Harvest, Росія вкрала українського зерна на окупованих територіях щонайменше на 1 млрд доларів.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.