Рада проголосувала за законопроект про публічність незбройних оборонних закупівель Міноборони

Новини
питание ВСУ

Верховна Рада проголосувала за законопроект №8381 про публічність незбройних оборонних закупівель Міноборони України.

Про це повідомив голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Законопроєкт зобовʼязує оприлюднити ціну за одиницю товару по нових та старих закупівельних контрактах МОУ.

За словами Шабуніна, тепер зробити закупівлю «яєць по 17 гривень» буде значно важче. А вже за 60 днів після створення модулю у Prozorro буде видно ціни усіх попередніх незбройних закупівель Міноборони.

«Боюся, що оприлюднення тих цін доведе, що попередній скандал був лише тізером – масштабність всієї картини вразить нас ще більше. Саме через це Резніков так і не оприлюднив контракти і накладні, як обіцяв ще місяць тому», — зазначив голова правління.

Також частину інформації про ціни депутати витиснули самі: картоплю МОУ закуповувало по 22 гривні за кілограм (в магазині — 9), а капусту – по 36 гривень за кілограм (в магазині — 13).

«Передбачаю, що Міноборони спробує саботувати цей закон. Тож ми в ЦПК проконтролюємо оприлюднення ціни з кожного нетаємного контракту. Нагадаю, що цей законопроєкт наразі ЄДИНА системна зміна в закупівлях Міноборони після скандального розслідування. Зміна, яку Резнікову навʼязали ззовні, а не яку він сам ініціював і провів. Жодних інших змін, на жаль, не відбулося: ані в процедурах, ані в правилах», — додав Шабунін.

Як заявила нардепка, голова Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна, раніше профільний комітет схвалив фінальний текст законопроекту.

За словами Радіної, у документі передбачено:

  • Оприлюднення цін за одиницю товару (послуг, робіт) із нетаємних закупівель – як тих, що будуть проведені після прийняття закону, так і з закупівель за рік повномасштабної війни.
  • Законопроект зобов’язує Кабмін визначати “стелю” для цін на продукти (Мінекономіки уже працює над тим, щоб стеля була прив‘язана до ринкових цін).
  • Закупівля має стати більш відкритою для конкуренції. Для цього мають з’явитися оголошення про закупівлю, навіть якщо вона здійснюється поза системою Prozorro. КМУ має уточнити правила визначення предмету закупівлі, пов’язаної з харчуванням, щоб прибрати штучні бар’єри для участі виробників і рітейл-мереж.

Як зазначив Юрій Ніколов, журналіст та засновник проєкту «Наші гроші», прийнята редакція «дозволяє» міністру оборони Олексію Резнікову «спетляти».

«Бо у законі вимагається оприлюднювати ціни харчів з каталогів. Але якщо Міноборони переназве їх «раціонами» або «меню» – знову можна не публікувати. Бо закон же не вимагає оприлюднювати ціни з «раціонів». Бо він же про нинішні каталоги. Якщо і коли контракти будуть зрештою відкриті, ви зрозумієте чому Резніков досі не оприлюднює накладних. Спетляти не дамо», – заявив він.

Нагадаємо:

  • Міноборони України підписало договір на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, які дислоковані у тилових регіонах, на загальну суму 13,16 млрд грн. Контракт укладений із ТОВ «Актив компані» зі статутним капіталом у тисячу гривень та всіма ознаками фірми-«прокладки». При цьому ціни на найбільш ходові харчі у межах угоди виявилися завищеними у 2-3 рази порівняно з роздрібними цінами у магазинах Києва, пише журналіст та засновник проєкту «Наші гроші» Юрій Ніколов у матеріалі для видання ZN.UA «Тилові пацюки Міноборони під час війни «пиляють» на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя».
  • Договір з «Актив компані» від імені Міноборони підписав Богдан Хмельницький – директор департаменту держзакупівель, у якого влітку проводили обшуки у справі щодо розкрадань на поставках амуніції для військових.
  • Автор розслідування про корупційні закупівлі харчів для Міноборони, засновник проєкту «Наші гроші» Юрій Ніколов розповів, як кілька тижнів намагався достукатися до чиновників у високих кабінетах, після чого вирішив оприлюднити документи публічно.
  • Верховна Рада зробила крок до прозорості незбройних оборонних закупівель, проголосувавши за законопроект №8381 у першому читанні.