У Мінсоцполітики розробили законопроекти про тимчасове позбавлення пенсій: кого це торкнеться

Новини
пенсий
Фото: Главком

У Мінсоцполітики розробили законопроєкти про тимчасове позбавлення (тимчасово відмовляти в їхньому призначенні) пенсій певних категорій громадян. Втім, позбавляти пенсії будуть не назавжди. Виплата має припинятися з дати набрання законної сили обвинувальним вироком суду.

Як пише ZN.UA, йдеться, зокрема, про проєкти:

  • Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку виплати пенсій особам, які вчинили злочин проти основ національної безпеки України;
  • Про внесення зміни до статті 142 Закону України Про судоустрій і статус суддів щодо порядку виплати пенсій особам, які вчинили злочин проти основ національної безпеки України;
  • Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо порядку виплати пенсій особам, які вчинили злочин проти основ національної безпеки України.

Хоча згідно із законодавством України державою гарантується право на пенсійне забезпечення усіх її громадян, у тому числі засуджених, у Мінсоцполітики вважають, що є категорії засуджених, яких це право не стосується. Зокрема, йдеться про осіб, які під час війни підтримали агресора чи перейшли на його сторону, вчинили кримінальні правопорушення проти основ національної безпеки України.

Заплановано припинити виплату пенсії або не призначати її особі, яка відбуває покарання за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених такими статтями ККУ:

109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну влади);
110 (посягання на територіальну цілісність);
111 (державна зрада);
ч. 3−8 ст. 111−1 (колабораціонізм).

А ось після відбуття покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі за вчинення відповідного кримінального правопорушення виплата пенсії поновлюватиметься (може бути призначена).

  • Як вирахувати розмір своєї майбутньої пенсії, коли в Україні у 2023 році запровадили нові вимоги до стажу українців.