У Пенсійному фонді пояснили, хто може вийти на пенсію до 60 років

Новини
Фото: pfu.gov.ua

У Пенсійному фонді України (ПФУ) пояснили, хто з українців може вийти на пенсію до 60 років.

Відповідна інформація опубліковані на сайті ПФУ.

Як зазначили у відомстві, згідно зі статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» право на призначення пенсії за віком мають чоловіки та жінки після досягнення 60, 63 або 65 років. Вік виходу на пенсію визначає набутий особою страховий стаж. Так, для отримання пенсії після досягнення у 2023 році 60 років необхідно мати не менше 30 років страхового стажу, після досягнення 63 років – не менше 20 років, 65 – не менше 15.

Окремим категоріям громадян можуть призначатись пенсії за віком до досягнення віку 60 років:

  • на пільгових умовах – особам, які працювали на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці або в окремих галузях виробництва (частини перша – третя статті 114 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»);
  • дострокові – особам, які мають особливий статус, зокрема учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України; багатодітним матерям та матерям дітей з інвалідністю з дитинства або тяжко хворих дітей; громадянам, яким на час звільнення у зв’язку із скороченням чисельності або штату працівників або за станом здоров’я залишилося не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку (стаття 115 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»);
  • зі зменшенням пенсійного віку – учасникам ліквідації та постраждалим внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС (стаття 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»).

Як вказали у ПФУ, пенсії до досягнення 60 років призначаються на термін безстроково, їх розмір обчислюється згідно зі статтями 27, 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» – залежно від тривалості набутого страхового стажу та заробітної плати, з якої сплачено страхові внески.

Нагадаємо:

  • Як вирахувати розмір своєї майбутньої пенсії, коли в Україні у 2023 році запровадили нові вимоги до стажу українців.
  • З 1 березня в Україні провели індексацію пенсій для майже усіх категорій її отримувачів. Умови перерахунку відрізняються залежно від виду та дати призначеної особам пенсії. Для півмільйона одержувачів пенсій, яким вони були призначені у 2020 — 2022 роках, виплати не індексували.