ФСБ у Криму затримала активіста та громадянського журналіста Ролана Османова у «справі щодо підриву залізниці»

Новини
Ролан Османов
Фото: Elmaz Qırımlı

ФСБ у Криму затримала активіста та громадянського журналіста Ролана Османова у «справі щодо підриву залізниці». У селі Урожайному Сімферопольського району в домі активіста пройшов обшук, після чого його відвезли в управління ФСБ.

Обшук проводили співробітники ФСБ у зв’язку із повідомленням про «пошкодження залізниці» у Бахчисарайському районі 23 лютого 2023 року. Адвокат Едем Семедляєв намагався пройти до будівлі ФСБ, але його не припускають.

«Я уклав угоду, прибув представляти її інтереси. Повідомив прохідну про свій намір зустрітися з підзахисним. До мене вийшов юрисконсульт ФСБ, майор Руслан Олексійчук. Вийшов на 15 хвилин, а потім знову вийшов і повідомив, що зараз юридична допомога Ролану не потрібна. За його словами, з ним не проводять жодних процесуальних дій», – повідомив адвокат Едем Семедляєв, пише Кримська солідарність.

У липні минулого року Ролана Османова викрали під будівлею «суду», куди він прийшов підтримати Нарімана Джеляла, Асана й Азіза Ахтемових. Пізніше активісту пред’явили правопорушення за «непідкорення розпорядженню співробітника поліції») і арештували на три доби.

У вересні 2022 року Ролана Османова оштрафували на 40 тисяч рублів за «дискредитацію російської армії».

Російські силовики прийшли з обшуком до делегата Курултаю кримськотатарського народу Леммара Юнусова у «справі щодо підриву залізниці» в окупованому Криму. Обшуки пройшли вранці 12 березня.

Як заявив глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, як свідчать події останніх тижнів, зазначений підрив залізниці слугує приводом для російських карателів проводити масові обшуки в будинках кримських татар.

«28 лютого співробітники ФСБ Росії провели обшук будинку Соїна ДЖЕЛІЛОВА в Сімферопольському районі Криму, 6 березня — в будинку Едема МУРТАЗАЄВА в Судаку, 9 березня оперативні російські карателі увірвалися до будинків ще двох кримських татар — до Мемета АШУРОВА до Красногвардійського району та до Асана АБДУРАМАНОВА у Бахчисараї, 11 березня – відбувся обшук у будинку кримського татарина Ахтема ІСМАЇЛОВА, який проживає в селі Biy Tanış/Першотравневе Сімферопольського району».

  • В окупованому Криму ввечері 6 березня співробітники ФСБ після обшуку в будинку під Судаком затримали 37-річного кримського татарина Едема Муртазаєва. Окупанти відвезли його до Сімферополя та обвинувачують у нібито підриві залізниці у Бахчисарайському районі. Муртазаєв хворий на епілепсію і потребує постійного контролю та підтримки інших членів сім’ї.