Євросоюз організує конференцію щодо повернення українських дітей, яких викрала і депортувала РФ

Новини
дети
Фото: Getty Images

Євросоюз організує конференцію щодо повернення українських дітей, яких викрала і депортувала РФ. Україна, Польща та Єврокомісія створили відповідну ініціативу, аби українські діти змогли повернутися додому.

Про це заявила очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

«Сьогодні ми знаємо про 16 200 дітей, які були депортовані. Поки що повернулися лише 300. Ці злочинні дії повністю виправдовують ордери на арешт, видані МКС. У цій сфері, у партнерстві з українцями, прем’єр-міністр Матеуш Моравецький і я започаткували ініціативу, спрямовану на повернення цих дітей, яких викрала Росія. Для цього ми організуємо конференцію», – заявила Урсула фон дер Ляєн.

Вона зазначила, що зараз учасники ініціативи на самому початку важкої роботи. За словами фон дер Ляєн, учасники ініціативи прагнуть об’єднати міжнародний тиск, аби вжити всіх можливих заходів для встановлення місцеперебування цих дітей.

«І ми прагнемо сприяти органам ООН і відповідним міжнародним організаціям в отриманні якіснішої та повної інформації про дітей, яких депортували до Росії. Сюди входять і діти, які пізніше були усиновлені або передані в російські прийомні сім’ї», – додала очільниця Єврокомісії.

За словами фон дер Ляєн, генсек ООН Антоніу Гутерріш пообіцяв підтримку агентства організації. Вона додала, що ООН має значний досвід у цій сфері.

Станом на кінець 2022 року Регіональний центр прав людини задокументував 400 випадків депортації дітей з окупованих територій України до Росії. Зараз правозахисники працюють над створенням юридичного механізму для їхнього повернення, повідомила експертка РЦПЛ Катерина Рашевська в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар.

Детальніше читайте текстову версію інтерв’ю: Роман Мартиновский та Катерина Рашевська про наслідки видачі Путіну ордера на арешт та повернення депортованих дітей в Україну

  • Як повідомлялось, Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді заявив, що Росія порушує фундаментальні принципи захисту дітей у воєнний час, видаючи українським дітям російські паспорти та віддаючи їх на усиновлення громадянам РФ.
  • Омбудсмен України Дмитро Лубінець заявив, що на території Росії можуть перебувати близько 150 тисяч незаконно вивезених українських дітей.
  • Уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дарія Герасимчук заявила, що Росія має чітку політику щодо українських дітей та використовує щонайменше п’ять сценаріїв для незаконного переміщення дітей з України на територію РФ.