В ООН задокументували 621 випадок насильницьких зникнень і затримань цивільних російськими військовими

Новини
Військовослужбовець Росгвардії на окупованій Херсонщині Фото: РИА Новости

У новій доповіді Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні про загальну ситуацію з правами людини в Україні станом на 31 січня 2023 року задокументовано 621 випадок насильницьких зникнень і довільних затримань цивільних осіб.

«На окупованих територіях України ми задокументували довільні страти та напади на окремих цивільних осіб із боку збройних сил РФ, а також повсюдні довільні затримання та насильницькі зникнення. З 24 лютого 2022 р. ми задокументували 621 випадок насильницьких зникнень і довільних затримань цивільних осіб російськими військовими», – заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) Матільда Богнер на пресконференції в Києві, пише Інтерфакс-Україна.

Вона повідомила про проведення інтерв’ю зі 127 цивільними особами, які раніше були затримані. Так, 90% із них повідомили, що російські військові та ФСБ катували та жорстоко поводилися з ними під час тримання під вартою, в деяких випадках це включало сексуальне насильство.

«П’ятеро з цих цивільних осіб були хлопчиками віком від 14 до 17 років, які зникли через насильницькі дії ЗС РФ, зазнали жорстокого поводження або тортур», – ідеться в доповіді.

Також у Місії заявили, що від 24 лютого 2022 року «задокументували 91 випадок насильницьких зникнень і довільних затримань, скоєних українськими силовими структурами».

«Із 73 жертв, з якими ми провели інтерв’ю, 53% зазнали тортур або жорстокого поводження з боку представників Збройних сил і правоохоронних органів України», – сказала Богнер.

Також в ООН задокументували випадки переміщення цивільних осіб у райони на окупованій території або до РФ, «деякі з яких можуть дорівнювати примусовому переміщенню або депортації».

«Зокрема, переміщалися діти і дорослі, які проживали в закладах соціального захисту, а також діти без супроводу дорослих із деяких районів Донецької, Харківської, Херсонської, Київської та Одеської областей, окупованих РФ або тих, що тимчасово перебували під контролем російських військ», – ідеться в доповіді.

Про випадки викрадення цивільних та військовополонених можна повідомляти на відповідну «гарячу лінію» КримSOS за номерами: +38 097 327 69 56 та +38 095 931 00 65. Звернення можна зробити у месенджерах WhatsApp та Signal. Фахівці надають телефонні консультації з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 18:00.

Центр журналістських розслідувіань постійно інформує про те, що російські окупанти викрадають жителів тимчасово зайнятих територій. Декого повертають додому, декого – депортують, а з деяких мешканців ліплять «терористів» і «шпигунів».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.