В Криму на засіданні «суду» обвинувачення запросило 10 років в’язниці викраденому ФСБ мешканцю Новоолексіївки Аппазу Куртамету

Новини
Аппаз Куртамет Фото: Facebook Рефат Чубаров

В окупованому Криму на засіданні «Київського райсуду» Сімферополя обвинувачення запросило 10 років в’язниці 20-річному мешканцю Новоолексіївки Аппазу Куртамету, якого ФСБ у липні 2022 року викрала на адмінмежі Херсонщини з Кримом та обвинуватила нібито у фінансуванні добровольчого батальйону «Крим».

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ).

«Для 20-річного кримського татарина з Новоолексіївки Аппаза Куртамета запросили 10 років вʼязниці. Під час засідання у «Київському райсуді» («суддя» – Оксана Карчевська) сторона захисту підкреслила, що Куртамет не фінансував незаконну діяльність, а лише позичив знайомому 500 гривень. Тому захист наполягає на закритті справи за відсутністю складу злочину», – йдеться у повідомленні.

Наступне засідання «суду» у справі Куртамета заплановане на 19 квітня.

Відповідно до постанови слідчого ФСБ, Куртамета обвинуватили у скоєнні злочину за ч.1 ст.208 КК РФ (фінансування збройного формування). За версією обвинувачення, «Куртамет, знаючи про незаконну діяльність ісламського батальйону «Крим», переказав 500 гривень представнику батальйону».

Аппаз Куртамет наразі утримується у Сімферопольскому СІЗО №2.

Як повідомлялось, Аппаз Куртамет – 20-річний викладач кримськотатарської мови з селища Новоолексіївка на Херсонщині. 23 липня 2022 року він вирушив з Новоолексіївки до окупованого Криму до родичів. Його зв’язок із рідними перервався на КПВВ «Чонгар». Впродовж майже трьох місяців місцезнаходження та правовий статус Куртамета були невідомі. Також не було інформації про причину затримання та пред’явлені обвинувачення.

За даними громадської організації КримSOS, станом на 14 березня з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну щонайменше 644 громадяни України стали жертвами насильницьких зникнень у Херсонській області. У багатьох випадках російські окупанти вивозять їх до окупованого Криму.

Центр журналістських розслідувіань постійно інформує про те, що російські окупанти викрадають жителів тимчасово зайнятих територій. Декого повертають додому, декого – депортують, а з деяких мешканців ліплять «терористів» і «шпигунів».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.