У «кримському» підрозділі «Конвой» Аксенова-Прігожина більша частина бійців – не з Криму

Новини
Скріншот з відео, опублікованого у telegram-каналі загону «Конвой»

Бійців «розвідувально-штурмового підрозділу «Конвой», що входить до 30-го загону БАРС «Ливадия» пропагандисти називають «аксенівцями». Однак більша частина бійців не з окупованого Криму, а з різних регіонів Росії. Очолює «Конвой» росіянин із Санк-Петербурга Константін Пікалов, наближений до Євгенія Прігожина «вагнерівець» з позивним «Мазай» і досвідом бойових дій на території декількох країн. Найбільш засвічений у роликах та ефірах  соратник Пікалова  Васілій Ящіков, позивний «Ящік», оодом з Кабардино-Балкарії, а останні 20 років живе в Пітері. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань у матеріалі «Нові факти про «Конвой» Аксенова-Прігожина».

У численних відео з телеграм-каналу «Конвоя» фігурують здебільшого одні й ті ж люди. Їхні обличчя завжди сховані за балаклавами, але можна побачити позивні на обмундируванні: «Будда», «Майский», «Белгород», «Кэбар» та інші.

Кримчан серед них виявилось зовсім мало, принаймні, на відео ми знайшли усього двох — із Сімферополя і Золотого поля Кіровського району (позивний «Сталкер»).

Два бійця передають вітання у Крим. Скріншот з відео telegram-каналу «Конвой»

На відео, опублікованому у телеграм-каналі підрозділу 23 лютого 2023 року, чоловік з позивним «Байкал» передає вітання Іркутську та Краснодарському краю. Звертається до батьків, обіцяє скоро приїхати. Боєць з позивний «Авдей» звертається до міст П’ятигорськ та Лєрмонтов у Ставропольському краї. Учасник підрозділу з позивним «Саймон» вітається з Кемеровською областю.

Бійці НЗФ «Конвой» (зліва направо): «Байкал», «Авдей», «Саймон». Скріншот з відео telegram-каналу «Конвой»

Крім цього, особи з невідомими позивними передають вітання у Ставрополь, Омськ та місто Майський у Кабардино-Балкарії.

На відео, опублікованому у телеграм-каналі підрозділу 8 березня 2023 року, боєць з позивним «Белгород» передає вітання відповідно у Бєлгород. «Кэбар» вітається з Кабардино-Балкарією та Краснодаром. Інші особи з невідомими позивними шлють вітання у Читу і Підмосков’я. 

Бійці НЗФ «Конвой» (зліва направо): «Белгород», «Кэбар». Скріншот з відео telegram-каналу «Конвой»

У численних відео, опублікованих на сторінках формування, можна знайти людей, обличчя яких забули заблюрити, і ми змогли їх ідентифікувати. 

Максим Пєров родом  із Красноярська. Закінчив Санкт-Петербурзький військовий інститут внутрішніх військ МВС Росії. У 2010 році служив у військовій частині 44892 у Краснодарському краї. 

Максим Перов, боєць «Конвою». Фото: ВКонтакте

На одній з його сторінок в соцмережах є фото 2016 року, де Пєров стоїть з російським полковником на фоні  пейзажу, що нагадує близькосхідний. Цілком ймовірно, що Максим Пэров брав участь у сирійській кампанії. Тож можна припустити, що він є інструктором у «Конвої». Принаймні, поводиться він відповідно: обличчя не приховує, поводить себе впевнено та розкуто, на одному з відео роздає поради молодим бійцям.

Максим Перов, боєць «Конвою». Фото: ВКонтакте

Центру журналістських розслідувань вдалося встановити ще одного бійця «Конвою» і він також не з Криму. Міхаіл Колєсніков із Сиктивкара, республіка Комі. Воює проти України з перших днів вторгнення. Був на Харківському напрямку, звідки окупантів прогнали Збройні Сили України. Тепер на Херсонщині.

Михаил Колесников, учасник «Конвою». Фото: ВКонтакте

З 1999 по 2001 рік служив у 186-му окремому центрі РЕБ у Мурманську. Пізніше працював в охоронній компанії.

Нагадаємо: