Новим гауляйтером Костянтинівки на Запоріжчині окупанти призначили місцевого депутата Михайла Перемету

Новини
Михайло Перемета, колаборант. Фото: скрішот відео пропагандистського телеканалу

Окупаційний «уряд» захопленої частини Запорізької області почав змінювати своїх ставлеників у сільських громадах. Новим гауляйтером Костянтинівської громади, що в Мелітопольському районі, замість зрадниці Кристини Левадної призначений Михайло Перемета, депутат сільради і колишній начальник Мелітопольского райвідділу ДАІ.

Про це кореспонденту Центру журналістських розслідувань повідомили місцеві мешканці.

За словами жителів Костянтинівки, місцевий депутат Михайло Перемета пішов на добровільну співпрацю з окупантами відразу після захоплення території району.  

«Замість тихої здрадниці Левадної тепер головою став Міша Перемета, який ще на початку окупації голосно виступав на російських каналах і розповідав, як тепер гарно заживуть наші села: мовляв, зелень будемо на всю Росію продавати. І що? Звісно ж ніяких нових ринків збуту в нас не з’явилося, а навпаки нікому та зелень не потрібна стала. Зато Міша тепер начальство», – розповідають мешканці Костянтинівки.

Михайло Валентинович Перемета до повномасштабного вторгнення Росії в Україну був депутатом Костянтинівської сільської громади, а раніше – начальником Мелітопольського районного відділу Державтоінспекції. Місцеві розповідають, що через Перемету можна було «порішати» всі питання, пов’язані з ДАЇ, проте до кримінальної відповідальності його не притягували.

Після окупації Михайло Перемета був призначений загарбниками старостою села Вознесенка, що є частиною Костянтинівської громади.

Юристка, адвокатка Крістіна Іванівна Левадна (13.05.1985) в 2021 році була обрана секретарем Костянтинівської сільської ради і мала повноваження Костянтинівського сільського голови.

Крістіна Левадна, колаборантка Фото: mv.org.ua

До травня 2022 року владі Костянтинівської ОТГ вдавалося публічно не заявляти свою позицію щодо окупації. Проте згодом на співпрацю з ворогом пішли Крістіна Левадна, заступниця голови громади Юлія Вікторівна Дузь та низка співробітників органу місцевого самоврядування.

Це вже не перший випадок заміни гауляйтерів в населених пунктах тимчасово окупованих Запорізької і Херсонської областей. Як повідомляв ЦЖР, окупанти замінили голову Якимівської громади на Запоріжжі, Верхнього Рогачика на Херсонщині

Ймовірно, це пов’язано з підготовкою до незаконних «виборів», які РФ планує провести у вересні 2023 року на окупованих нею територіях України, що є порушенням норм міднародного права.

Костянтинівка і Вознесенка – це села однієї громади, розташованої в передмісті Мелітополя. Ще з часів УРСР основним заробітком місцевих було вирощування ранньої зелені на продаж. До 2015 року відчутним ринком збуту продукції фермерів була Росія – петрушку, кріп, кінзу та іншу зелень до Москви і Санкт-Петербурга доставляли рефрижераторами.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.