У порту Бердянська окупанти хочуть збільшити щомісячну перевалку краденого зерна з 20 до 150 тисяч тонн

Новини
Окупаційний «министр» Світлана Шевченко, міністр сільського господарства РФ Дмітрій Патрушев, «директор» Бердянського порту Володимир Стельмаченко, голова «уряду» Запорізької області Антон Кольцов. Фото: скріншот відео пропагандистів, 14.03.2023

Росіяни декларують збільшення у 7 разів потужностей порту тимчасово окупованого Бердянська для перевалки краденого українського збіжжя, з нинішніх 20 тис. тонн до 150 тис. тонн щомісяця. Свої зростаючі апетити на вкрадену пшеницю та інші зернові культури окупанти озвучили під час візиту на захоплену частину Запоріжчини міністра сільського господарства РФ Дмітрія Патрушева.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

14 квітня тимчасово окупований Бердянськ відвідала делегація російських окупантів та колаборантів на чолі з міністром сільського господарства РФ Дмітрієм Патрушевим.

Мета візиту – ознайомлення з роботою захопленого порту, а саме, збільшення потужностей перевалки награбованого українського зерна. На фото та відео російських пропагандистів разом з Патрушевим у Бердянську помічено, зокрема, так званого голову окупаційного «уряду» Запорізької області Антона Кольцова, «министра АПК и продовольственной политики» окупованого регіону Світлану Шевченко, призначених кураторами з ФСБ «директора» Бердянського порту Володимира Стельмаченка, менеджерів з адміністрації підприємства «Государственный зерновой оператор», росіян Нікіту Бусела та Алєксєя Джуркіна.

З початку 2023 року рашисти вивезли через порт щонайменше 70 тис. тонн краденого українського збіжжя. Принаймні, такі дані озвучують самі загарбники.

У Бердянську перший суховантаж 2023 року був помічений 15 січня, тобто, рівно 3 місяці тому. Неважко підрахувати, що морем до окупованого Криму окупанти вивозили в середньому 20 тис. тонн зерна щомісяця.

Тепер же вони оголосили про наміри збільшити потужності підприємства з відвантаження зернових до 150 тис. тонн кожні 30 днів.

Наступного дня після візиту Патрушева, 15 квітня, в порт Бердянська, схоже, зайшла та сама несамохідна баржа для перевезення зерна, яка зʼявляється в акваторії затоки з початку 2023 року.

Російська баржа в порту Бердянська зранку 15.04.2023 р., фото тг-каналу «Бердянськ online»

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, це російське судно «Самарская-1».

Про групу колаборантів, які активно допомагають росіянам красти і вивозити з тимчасово окупованого Бердянська українське збіжжя, читайте у матеріалі ЦЖР «Нові факти про масштабні крадіжки росіянами зерна в Бердянську».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.