Prozorro відкрило інформацію про незбройні оборонні закупівлі Міноборони України

Новини
Фото: mil.gov.ua

У системі Prozorro з 23 квітня стала доступна нова функція – відображення інформації про незбройні оборонні закупівлі. Відтепер оборонні замовники та військові частини почнуть публікувати інформацію про ціни за одиницю у своїх незбройних закупівлях. Такий обов’язок передбачає нова редакція закону «Про оборонні закупівлі».

Про це повідомила заступниця міністра економіки України Надія Бігун.

«З нашого досвіду, тільки сам факт того, що інформація про ваші закупівлі буде публікуватися в Prozorro, є стимулом більш ретельно підходити до їх проведення», – сказала Бігун.

За її словами, оборонні замовники звітуватимуть саме про незбройні закупівлі (харчування, речове майно, пальне тощо) від 200 тис. грн для товарів і послуг, і 1,5 млн грн – робіт. Звіти міститимуть обмежену кількість інформації – назву замовника, предмет закупівлі та ціну за одиницю.

У разі закупівель послуг харчування замовникам необхідно буде відзвітувати про ціну за одиницю кожного продукту, що входить до цієї послуги. Для цього вони можуть завантажити в систему Prozorro файл із відповідними розрахунками.

«Повернення прозорості в оборонні закупівлі – це тільки перший крок. Ми працюємо над створенням нової процедури рамкових угод для потреб оборони, завдяки якій захисники зможуть проводити конкурентні відбори постачальників через систему Prozorro, і при цьому не публікувати чутливу інформацію в систему», – пояснила Бігун.

За словами директора ДП «Прозорро» Миколи Ткаченка, оборонні замовники можуть не публікувати дані про загальну суму та обсяги закупівель, місця доставки, найменування постачальника.

«Водночас ми зробили все можливе, щоб опублікована інформація була достатньою для цінової аналітики», – зазначив Ткаченко.

Закон передбачає, що оборонні замовники та військові частини мають публікувати звіти в систему Prozorro протягом 10 робочих днів із дня підписання контракту. Крім того, до 22 червня вони мають відзвітувати за всіма договорами, укладеними з 24 лютого 2022 року, тобто з початку повномасштабного вторгнення, підсумували в Мінекономіки.

Нагадаємо:

  • 24 лютого 2023 року Верховна Рада проголосувала за законопроект №8381 про публічність незбройних оборонних закупівель Міноборони України.
  • 21 березня 2023 року президент України Володимир Зеленський підписав закон. Водночас голова парламентського комітету з антикорупційної політики Анастасія Радіна вказала, що залишається працювати ще одна «схема», що дозволяє красти на закупівлях продовольства для військових, і яку потрібно викорінити.