Суддя ОАСК Аблов зібрався в почесну відставку із пожиттєвою пенсією. ВРП має відкласти розгляд його заяви – Шабунін

Новини
Аблов

Суддя ОАСК Євгеній Аблов зібрався в почесну відставку, де хоче отримувати пожиттєву пенсію за кошти платників податків.

Про це повідомив глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

«Це той Аблов, що приїжджав до ОАСКу на золотому «порше», – нагадує Шабунін.

За його словами, заяву Аблова про відставку Вища рада правосуддя планує розглянути вже у цей четвер.

«І це при тому, що на цього чорта у тій же ВРП є декілька скарг. Не говорячи вже про слухання справи ОАСК у ВАКСі. Так Аблов намагається використати лазівку – бо поки Верховна Рада ніяк не проголосує за створення дисциплінарних інспекторів, ВРП не може звільняти суддів. Хоча та сама Рада могла б тимчасово надати ВРП право звільняти зашкварених служителів Феміди, зважаючи на те, як очікують від нас очищення судів у ЄС», – зазначає глава ЦПК.

Тож, на його переконання, для ВРП відкласти розгляд заяви Аблова – справа честі.

«Інакше його прикладу послідують усі «вовки» і чорти з ОАСК. Бо перший тривожний дзвіночок для міжнародників ВРП вже надіслала, коли відмовилася відсторонити «печерську» суддю Ільєву», – резюмує Шабунін.

Верховна Рада 13 грудня 2022 року ліквідувала Окружний адміністративний суд міста Києва (ОАСК) та утворила замість нього Київський міський окружний адміністративний суд (КМОАС).

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 13 квітня 2021 року вніс до Верховної Ради як невідкладний проєкт закону № 5369 «Про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду».

ОАСК відомий своїми резонансними рішеннями, серед яких – скасування нового українського правопису, скасування рішення Київради про перейменування Московського проспекту на проспект Бандери, визнання незаконною націоналізацію «Приватбанку», призупинення процесу перейменування УПЦ Московського патріархату, поновлення Романа Насірова на посаді голови Державної фіскальної служби та інші.

Нагадаємо:

  • 26 июля 2019 года НАБУ и ГПУ провели обыски в Окружном административном суде Киева в рамках расследования «организации судьями ОАСК вынесения заведомо неправосудных судебных решений по протестующих на Майдане в 2013-2014 годах и вмешательства в деятельность судебных органов с целью создания искусственных препятствий в работе ВККС». Вскоре была обнародована запись разговоров председателя ОАСК Павла Вовка. Подробности — читайте в материале Бюро судебной информации (проект Центра журналистских расследований«Пленки Вовка»: что происходит в ОАСК?».
  • 17 липня 2020 року детективи НАБУ повідомили про підозру у створенні злочинної організації голові Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) Павлу Вовку, його заступнику Євгену Аблову та ще п’ятьом суддям цього суду, а також голові Державної судової адміністрації України Зеновію Холоднюку.
  • Національне антикорупційне бюро оприлюднило записи розмов з суддями Окружного адміністративного суду Києва, які свідчать про корупцію в цьому суді і Державній судовій адміністрації.