У Криму «суд» арештував правозахисника Джеппарова на 12 діб за нібито «непідкорення поліції»

Новини
Абдурешіт Джеппаров Фото: RFE/RL

В окупованому Криму «Білогірський районний суд» заарештував затриманого 25 квітня російським силовиками після обшуку в будинку кримськотатарського активіста та правозахисника Абдурешита Джеппарова на 12 діб за нібито «непідкорення поліції».

Про це громадському об’єднанню «Кримська солідарність» повідомив адвокат Едем Семедляєв, який відвідав правозахисника у спецприймачі для адміністративно заарештованих «управління МВС РФ у Сімферополі».

За словами захисника, Джеппарова затримали 25 квітня після обшуку в будинку нібито за непокору поліції (частина 1 статті 19.3 КоАП РФ). У спецприймачі за рішенням «Білогірського районного суду» 63-річний активіст проведе 12 діб адміністративного арешту.

«На зустрічі ветеран кримськотатарського руху розповів захиснику, як рано вранці близько сьомої години до нього додому увірвалися люди в масках. Вони були напереваги з автоматами та пістолетами – один із них приставили до голови Абдурешіта Джеппарова. Обшук у нього проводили співробітники ФСБ та Центру Е. Вилучили техніку, у тому числі відеореєстратор, цінний для Джеппарова орден та закордонний паспорт України», – розповів Семедляєв.

Після того, як правозахисника доправили до відділу ФСБ, із ним поговорив оперативник. Тоді ж Джеппарову звинуватили. За версією силовиків, під час обшуків чоловік нібито виривав у них ноутбук, який оперативники намагалися забрати.

Джеппаров вважає, що це надумані звинувачення та протокол на нього склали несправедливо.

Як йдеться в ухвалі «Білогірського районного суду», кримськотатарський правозахисник «не виконав неодноразові законні вимоги співробітника поліції надати ноутбук марки Dell для вилучення».

Семедляєв також повідомив, що Джеппарова помістили до одиночної камери спецприймача. Захист оскаржуватиме ухвалу «суду» і направить апеляцію до «Верховного суду Криму».

Нагадаємо:

  • 25 квітня 2023 року в Криму російські силовики затримали кримськотатарського активіста та правозахисника Абдурешита Джеппарова після обшуку в його будинку в Білогірську.
  • Джеппарова утримують в спецприймачі для адміністративно заарештованих «управління МВС РФ по Сімферополю» на вул. Павленка, 1а.