Попри санкції гауляйтер Херсонщини Сальдо відкрив компанію в Британії – The Guardian

Новини
Володимир Сальдо, колаборант, гауляйтер Херсонщини Фото: Telegram

Гауляйтер Херсонщини Володимир Сальдо зміг відкрити компанію у Великій Британії попри те, що проти нього вже давно запроваджені санкції. Колаборант з Херсона вказаний в британських документах як власник фірми, зареєстрованої у листопаді 2022 року, тобто через п’ять місяців після того, як його внесли до санкційного списку.

Про це пише видання The Guardian, яке нагадує, що уряд Великої Британії зробив економічний тиск центральною частиною своїх спроб зупинити війну Володимира Путіна проти України. В країні були висловлені пропозиції зробити злочином відкриття компаній для осіб під санкціями. Але більш ніж через рік після початку російського вторгнення такі ініціативи досі не стали законом.

У червні 2022 року уряд заморозив усі активи Сальдо у Великій Британії та заборонив йому в’їзд до країни. Британська влада обвинувачує його у «просуванні політики та дій, які дестабілізують Україну, підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету чи незалежності України». Проте з листопада 2022 року він значиться як власник британської компанії з адресою в районі Хаттон-Гарден у центрі Лондона.

Британський корпоративний реєстр Companies House не вимагає підтвердження особи, коли люди створюють компанії. Сальдо не відповів на запитання про свою причетність до компанії Grainholding Ltd. Але його запис у санкційному списку був оновлений після реєстрації Grainholding, щоб врахувати дані з реєстраційних документів компанії.

«Це свідчить про те, що влада Великої Британії знала про її існування і вважала документи справжніми», – пише видання.

Представник уряду відмовився повідомити, чи були вжиті якісь заходи проти Grainholding, яка залишається у списку діючих компаній.

«Чи заробляє ця компанія гроші? Ми не знаємо. Чи має вона рахунок у британському банку? Ми не знаємо. Чи знають про це правоохоронні органи? Ми не знаємо. І чи заморозили вони цей актив? Цього ми теж не знаємо. Ця система – безлад від початку до кінця», – сказала депутат від Лейбористської партії Маргарет Ходж, яка виступає за посилення санкцій.

У документах компанії зазначено, що капітал Grainholding становить мільйон фунтів стерлінгів, половина акцій належить Сальдо, а решта – іншому громадянину України.

Як повідомлялось, 65-річний Володимир Сальдо був мером Херсона з 2002 по 2012 рік, нардепом від Партії регіонів у Верховній Раді 7-го скликання. До початку російського вторгнення на Херсонщину Сальдо був депутатом Херсонської міської ради. З початку війни підтримав російську окупацію регіону. 16 березня 2022 року Сальдо разом з іншими херсонськими колаборантами взяв участь у акції до річниці звільнення Херсона від німецьких нацистів, а згодом став членом так званого «Комітету «За мир і порядок». 17 березня Херсонська обласна прокуратура повідомила про відкриття кримінального провадження через створення фейкового органу влади на Херсонщині. Провадження розпочато за фактом надання іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчиненого в умовах воєнного стану (ч.2 ст.28, ч.2 ст.111 КК України).

26 квітня 2022 року у Херсоні російські окупанти разом з місцевими колаборантами провели нараду у захопленому приміщенні Херсонської міської ради, під час якої представили так званого «голову Херсонської обласної адміністрації» Володимира Сальдо та «голову Херсонської міської адміністрації» Олександра Кобеця, якому 28 квітня повідомлено про підозру у колабораціійній діяльності.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter