Рада закликала світ засудити примусову депортацію РФ українських дітей

Новини
Депортація українських дітей російськими окупантами. Фото: Reuters

Верховна Рада України закликає світову спільноту засудити примусову депортацію російською федерацією українських дітей.

Про ухвалення відповідної постанови №9267 повідомив у народний депутат із парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк.

ВРУ звертається до парламентів, урядів іноземних держав та міжнародних організацій з пропозицією висловити свою позицію шляхом ухвалення відповідних рішень щодо рішучого засудження примусової депортації українських дітей, що за міжнародним гуманітарним правом кваліфікується як злочин геноциду, інших злочинів проти українських дітей, вчинених російською федерацією.

Український парламент також закликає партнерів висловити публічну підтримку діяльності Міжнародного кримінального суду, зокрема щодо розслідування і переслідування за злочини геноциду.

У цьому контексті Верховна Рада України закликає правоохоронні органи іноземних держав сприяти українським органам державної влади та МКС у зборі доказів щодо причетності РФ та її посадових осіб до примусової депортації українських дітей.

Окрім цього, ВРУ звертається до міжнародних організацій із проханням вжити всіх можливих заходів для передачі Комісару Ради Європи з прав людини та Комітету з прав дітей Організації Об’єднаних Націй повних списків депортованих дітей, починаючи з 2014 року, у тому числі вже усиновлених в російській федерації та тих, які отримали російське громадянство, та забезпечити їхнє повернення до України.

Водночас український парламент звертається із закликом до інституцій Ради Європи та Європейського Союзу, Організації з безпеки та співробітництва в Європі, Комітету ООН з прав дітей, Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй у справах біженців, Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини, Дитячого фонду Організації Об’єднаних Націй (ЮНІСЕФ), Міжнародної організації з міграції та Міжнародного Комітету Червоного Хреста активізувати роботу з напрацювання міжнародних механізмів виявлення, захисту інтересів, повернення викрадених та примусово депортованих дітей додому і возз’єднання їх з родинами.

Як повідомлялось, 17 березня 2023 року Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Владіміра Путіна та уповноваженої президента РФ у справах дитини Марії Львової-Бєлової через незаконну депортацію українських дітей на територію Росії, яка триває від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Центр національного спротиву (ЦНС) склав інтерактивну мапу таборів на території Росії, у які окупанти незаконно вивозять та розселяють депортованих українських дітей.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter