ВАКС арештував мера Одеси Труханова у справі заводу «Краян» з правом внесення застави у 13 млн грн

Новини
Мер Одеси Геннадій Труханов Фото: dumskaya.net

Вищий антикорупційний суд арештував міського голову Одеси Геннадія Труханова у справі про одеський завод «Краян» із правом внесення застави у 13 млн грн.

Про це повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура у Telegram.

«4 травня 2023 року колегія суддів ВАКС задовольнила клопотання прокурора САП про зміну запобіжного заходу одному з обвинувачених у справі Одеського «Краяну» – міському голові Одеси», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у САП, зважаючи на те, що обвинувачений не вніс 30,866 млн грн застави, визначеної судом, прокурор звернувся до суду з клопотанням про зміну запобіжного заходу із застави на тримання під вартою з альтернативою внесення застави.

«ВАКС, заслухавши доводи сторін, частково задовольнив клопотання та застосував до обвинуваченого запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів з альтернативою внесення 13,420 млн грн застави. На виконання рішення суду обвинуваченого взято під варту в залі суду», – повідомили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

У САП нагадали, що одеський міський голова Труханов та інші особи обвинувачуються у заволодінні коштами бюджету у сумі понад 92 млн грн внаслідок реалізації схеми придбання у комунальну власність приміщення адміністративного корпусу колишнього заводу «Краян» за вдвічі завищеною ціною.

Нагадаємо:

  • У 2016 році Одеська міська рада придбала приміщення колишнього заводу «Краян», за версією слідства, значно переплативши за нього. 14 лютого 2018 року Геннадія Труханова та його заступника Павла Вугельмана затримали в аеропорту «Бориспіль»: мер Одеси прилетів з Варшави, а його заступник прибув з Ізраїлю. Всього повідомлялося про 8 підозрюваних у справі, 6 з яких були затримані, ще двоє перебували в розшуку.
  • 15 лютого 2018 року суд відпустив Труханова та Вугельмана на поруки: за міського голову поручився нардеп від БПП Дмитро Голубов, а за його заступника – нардепи Олександр Пресман і Юрій Мірошниченко.
  • 26 лютого 2018 року Апеляційний суд Києва підтвердив запобіжний захід Труханову. 
  • 27 березня 2018 року Солом’янський районний суд Києва залишив мера Одеси Геннадія Труханова на посаді.
  • У липні 2019 року Малиновський суд Одеси оголосив виправдальний вирок усім фігурантам справи. Однак у лютому 2021 року Апеляційна палата ВАКС скасувала цей вирок