Зеленський запровадив санкції проти фізичних та юридичних осіб, які допомагали Росії контролювати «Запоріжсталь»

Новини
Комбінат «Запоріжсталь». Фото: zaporizhzhia.city
Президент України Володимир Зеленський підписав указ про введення санкцій проти 13 фізичних та 28 юридичних осіб, які Росії тримати контроль над «Запоріжсталлю» та шкодила економіці країни.

Про це Зеленський повідомив у Telegram.

«Сьогодні у нас санкційний день. Є кілька санкційних пакетів, підписав відповідні укази. Перший санкційний пакет – щодо Запоріжсталі. Своїм указом наклав обмежувальні заходи на 41 особу – 13 фізичних та 28 юридичних, – за допомогою яких рф зберігала контроль над підприємством, шкодила нашій економіці», – зазначив Зеленський.

«Запоріжсталь» — це металургійний комбінат, одне з провідних підприємств металургійної галузі й третій за масштабами виробник металопродукції в Україні. Комбінат входить до десятки найбільших приватних підприємств України, виробляє майже 11 % чавуну і сталі, а також 29,4 % листового прокату в Україні, постачає продукцію на зовнішній ринок.

Як повідомлялось, 1 квітня 2023 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про застосування санкцій проти 273 фізичних та 380 юридичних осіб. Серед них – 379 російських компаній  та одна з окупованого Мелітополя і 33 громадянина Росії.

15 квітня 2023 року Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про застосування персональних спеціальних економічних й інших обмежувальних заходів до 438 фізичних та 254 юридичних осіб з Росії. Під обмежувальні заходи, зокрема, потрапили російські діячі спорту, серед яких і дочка міністра оборони РФ Ксенія Шойгу, а також провідні IT-компанії, серед яких «Яндекс» та «Рамблер».

22 квітня Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування  санкцій проти низки фізичних та юридичних осіб. У список потрапив «Росбанк», Центральна виборча комісія РФ, а також російські партії ЛДПР, «Справедлива Росія — Патріоти — За правду», КПРФ та «Нові люди».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.