Росія звинувачує у шпигунстві викраденого в Олешках Сергія Котова

Новини
Сергій Котов до затримання (ліворуч) та під час утримання в СІЗО №2 Сімферополя. Фото: facebook / Viktoriia Barabash

Російські окупанти звинувачують викраденого цивільного мешканця Олешок у шпигунстві. Його стан у СІЗО № 2 різко погіршився — чоловік схуд на 20 кілограм. Незаконно утримуваному не надається в повному обсязі медична допомога.

Про це у facebook написала донька Сергія Вікторія Барабаш.

Вікторія повідомляє, що 11 травня у Сімферополі відбулося судове засідання щодо Сергія Котова, під час якого вдалося дізнатися у чому росіяни звинувачують викраденого цивільного — у «шпигунстві». Тривають слідчі дії у сфальсифікованій кримінальній справі.

«Стан здоров’я у мого тата дуже поганий. Крім того, що в нього інвалідність на ногу, після тортур він отримав контузію (йому одягли на голову пакет і вели на розстріл, над вухом вистрелили з кулемета), після цього отримав контузію. Схуд на 20 кг, ще має серйозні захворювання. Йому терміново потрібна медична допомога, яку йому не надають в повному обсязі», — описує Вікторія стан утримуваного в СІЗО Сергія Котова.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, військова прокуратура Чорноморського флоту РФ у відповідь на адвокатський запит 16 березня 2023 року повідомила, що Сергій Анатолійович Котов утримується в «установі кримінально-виконавчої системи». Його викрали російські військові у квітні 2022 року, протягом року РФ не підтверджувала місцезнаходження чоловіка.

Також Вікторія повідомляє, що з моменту підтвердження утримання Котова, російські силовики не допускали до нього адвоката.

«Весь цей час, мій тато не знав, що за нього борються, і в нього є адвокат, дізнався тільки в залі суду і нарешті познайомився з ним», — пише Вікторія. Дівчина закликає українську владу посприяти звільненню її тата.

Протягом року Україні вдалося звільнити 109 цивільних осіб з числа тих, кого РФ тримає у заручниках. Ситуація зі звільненням цивільних українців є складною, оскільки вони не вважаються військовополоненими.

«Цивільні не вважаються військовополоненими, тому ситуація з ними дуже складна. Це просто звичайні люди, які знаходяться в заручниках в російської сторони. За всіма міжнародними законами, нормами, ці люди мають бути випущені з неволі без жодних умов, без жодних обмінів. Якщо хтось захоче міняти наших цивільних на російських військових, це буде порушення міжнародних норм», — розповів ЦЖР Петро Яценко, представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

Росія бере у заручники цивільних українців, російські агенти намагаються знайти важелі впливу на родини військовополонених захисників. У програмі «Питання національної безпеки» від 11 травня 2023 року говорили про це на прикладі telegram-каналу Антона Шевцова — сепаратиста із Севастополя, колишнього начальника поліції у Вінницькій області, підозрюваного у державній зраді.

Нагадаємо: