На Запоріжчині більшає російських військових і техніки

Новини
Військові РФ на окупованій території України Фото РИА Новости

У прифронтовому Пологівському районі Запоріжчині мешканці фіксують збільшення кількості російських військових, а на бердянський напрямок окупанти перекидають військову техніку через Маріуполь.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Після 11 травня в самому Токмаку та по навколишнім селам стало значно більше російських військових. Ну або вони перестали ховатися по посадках і тепер всюди. Вже скоро нас, місцевих, можна буде заносити до «Червоної книги» – так рідко ми трапляємося в місті», – сумно жартують мешканці Токмаку.

Про збільшення кількості військових повідомляють і мешканці населеного пункту Верхній Токмак, що знаходиться на межі Пологівського і Бердянського районів.

«Село Верхній Токмак кишить окупантами, заселили майже всі пусті домівки. Вже відомо про облаштування двох госпіталів. Постійно їде техніка», – пишуть мешканці в соцмережах.

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомляє про відновлення інтенсивного руху техніки через місто в Запорізькому напрямку.

За його словами, окупанти масово перекидають техніку в напрямку Бердянськ/Пологи, а також на північ Маріупольського району в напрямку Волновахи.

«Також росіяни поновили тактику нічних пересувань. В період з другої до третьої ночі 17 травня з Новоазовська в бік Бердянська через Азовстальську набережну зафіксовано звук проходження військової техники», – повідомив Андрющенко.

І додав, що ще двадцять вантажівок з боєкомплектом виїхали з Маріуполя в напрямку Мангуш/ Бердянськ зранку 17 травня.

Ймовірно збільшення чисельності техніки і особового складу російських військ на Запорізькому напрямку пов’язане з очікуваннями контрнаступу ЗСУ. Так само, як і заболочення полів навколо Бердянська, яке відбувається через нібито «несправність водоводу». Але з огляду на дії окупантів на Херсонщині, де вони затоплюють поля, щоб ускладнити контрнаступ, нарощування кількості рашистів на Запоріжчині, вірогідно переслідує таку ж саму ціль.

Крім того, за оцінкою військового аналітика Ігаля Левіна, депортація мешканців прифронтових зон також може свідчити про підготовку до контрнаступу, адже переслідує кілька цілей: звільнити цивільну інфраструктуру та організувати оборону у міській забудові; прикривати переміщення власних військ і техніки; помста українцям, яких окупанти називають «ждунами».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter