На окупованому Запоріжжі загарбники рахують людей, які залишилися в селах

Новини
Організатори псевдореферендуму вишукують учасників «голосування» в окупованому Бердянську, вересень 2022 р. Фото: скріншот відео пропагандистів

У деяких районах тимчасово окупованої Запорізької області російські окупанти і колаборанти, вочевидь, проводять черговий «перепис» населення, якого і так лишилось небагато. Подекуди росіських військових у селах вже навіть більше, аніж місцевих мешканців.

Про це повідомляє кореспондент Центру журналістських розслідувань.  

У селищах поблизу смт. Кам’янка окупанти збирають дані про людей, які залишаються у населених пунктах. 

«Ходять у Трудовому якісь жінки парами, роблять перепис населення, приїхали на білому бусику. Пишуть, що в Олексіївці теж вчора ходили», – цитує місцевих мешканців Telegram-канал «Бердянськ Сьогодні».

Смт.Кам’янка, оточена фортифікаційними укріпленнями росіян, 18.05.2023. Фото з супутника Sentinel-2

Причин збору даних не пояснюють, а самі люди припускають, що все це – для паспортизації, або для майбутнього «голосування». 

«На днях ходили і по Благовіщенці. Переписували кількість людей, проживаючих в домі. Кажуть, що пишуть людей для гуманітарки. А насправді, скоро передвиборче голосування. Голос людей в окупації вже зарахований…», – пишуть мешканці ТОТ у чатах та пабліках.

Смт.Кам’янка і навколишні села, 18.05.2023. Фото з супутника Sentinel-2

Як повідомляв ЦЖР, окупанти посилили заходи з примусової паспортизації і на окупованому Запоріжжі, і на Херсонщині.

Окрім того, загарбники також можуть вести підрахунок порожніх будинків, в які в подальшому будуть заселяти військових. Власне, Кам’янка і навколишні села знаходяться приблизно в 50 км від лінії фронту. 

ЦЖР створив і оновлює дані інтерактивної карти, за допомогою якої відстежує розміщення російської окупаційної армії в населених пунктах Запорізької області.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.