Суд у Чехії скасував виправдувальний вирок росіянину, учаснику окупації Криму Франчетті. Він вже утік в Крим

Новини
Олександр Франчетті у студії видання ForPost в окупованому Севастополі після втечі з Праги, 02.03.2023. Фото: скріншот відео

Верховний апеляційний суд у Празі скасував виправдувальний вирок активному учаснику російської окупації Криму, фігуранту розслідування Центру журналістських розслідувань Олександру Франчетті, якого прокуратура звинувачувала в організації злочинного угрупування та участі у насильницькому утриманні щонайменше 11 проукраїнські налаштованих людей у Криму в 2014 році. Звільнему з під варти Франчетті вдалося втекти з Чехії і в березні 2023 року він вже з’явився в окупованому Севастополі.

Про це повідомляє ČTK.

За матеріалами слідства, Франчетті, який раніше постійно проживав у Чехії, у лютому 2014 року приїхав із російського Воронежа до українського Севастополя. Там він став співзасновником організованого збройного формування «Оборона Севастополя». У групі Франчетті, згідно з обвинуваченням, створив групу з дванадцяти учасників «Північний вітер», яку він фінансував і очолив.

Детальніше читайте в матеріалі Туристи Путіна: Олександр Франчетті

Згідно з обвинуваченням, метою групи було «сприяти незаконній анексії Автономної Республіки Крим та Севастополя Російською Федерацією шляхом диверсійних дій, у тому числі збройних нападів на українські урядові сили, українське населення та критичну інфраструктуру.

Зокрема, Франчетті обстежував місцевість, спостерігав за лініями електро- та газопостачання та пересуванням людей у ​​цьому районі, а також збирав інформацію про розгортання українських урядових сил та їх схованки зі зброєю та боєприпасами, йдеться в обвинуваченні. Він передав інформацію російським ВМС, знаючи, що вона буде використана для насильницької окупації Криму. Затримання 11 осіб, згаданих в обвинувальному акті, відбулося в Чорнореченській ущелині. Франчетті провину заперечував, стверджуючи, що в період, описаний в обвинувальному акті, перебував у Москві.

У жовтні 2022 року міський суд Праги частково виправдав Олександра Франчетті та звільнив з-під варти. Попри те, що прокуратура подала на рішення апеляційну скаргу, Франчетті вдалося виїхати з країни. В березні 2023 року Франчетті з’явився в Криму та дав інтерв’ю севастопольскому виданню ForPost.

Нагадаємо: 

  • У липні 2019 року слідчі Головного управління Нацполіціі в АРК і Севастополі спільно з прокуратурою АРК повідомили про підозру в участі в незаконному збройному формуванні 46-річному громадянину РФ Олександру Франчетті. Матеріали стосовно підозрюваного громадянина РФ були направлені для його оголошення в державний/міжнародний розшук.
  • 12 вересня 2021 року стало відомо про затримання поліцією Чехії в аеропорту Праги громадянина РФ Олександра Франчетті за запитом прокуратури АРК та Севастополя.
  • В лютому 2022 року Міський суд Праги погодив екстрадицію  Олександра Франчеттіз Чехії до України. Однак після початку повномасштабного вторгнення Росії переглянув це рішення та відмовив в екстрадиції.