«Їх не врятували». Власник сафарі-парку «Тайган» Олег Зубков спростував заяви окупантів про вивезення тварин із зоопарку Нової Каховки

Новини
Зоопарк

Російські пропагандисти і гауляйтер Нової Каховки Володимир Леонтьєв звинуватили українських журналістів в поширенні нібито неправдивої інформації про загибель тварин у зоопарку місцевого комплексу відпочинку «Казкова діброва». За їхніми словами, всі тварини ще торік були вивезені до кримського сафарі-парку «Тайган». Однак власник кримських зоопарків Олег Зубков спростував заяви окупантів. Інформацію про загибель переважної більшості тварин підтвердила власниця «Казкової діброви» Олена Навроцька.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Про загибель тварин у мінізоопарку відомого паркового комплексу відпочинку «Казкова діброва» в Новій Каховці стало відомо вранці 6 червня, невдовзі після підриву росіянами Каховської ГЕС і початку затоплення прибережних територій Херсонщини. Проте російські пропагандисти одразу почали заявляти, що це – неправда і що всіх тварин з «Казкової діброви» нібито встигли вивезти до кримського сафарі-парку «Тайган» ще в 2022 році. 

Гауляйтер Нової Каховки Володимир Леонтьєв заявив, що жодна тварина в місцевому міні-зоопарку не постраждала.

Всі ці заяви спростував власник сафарі-парку «Тайган» Олег Зубков. За його словами, російські пропагандисти переплутали Нову Каховку з зовсім іншим містом – Каховкою, звідкіля він 17 грудня 2022 року незаконно вивіз тварин з зоокуточка місцевої станції юних натуралістів. Зубков повідомив, що він здійснив загалом шість поїздок на окуповані Росією українські території і вивіз тварин із зоопарків і зоокуточків Херсона, Донецька, Маріуполя і навіть Скадовська, звідки він забрав крокодила.

«Ми знали про хорошу колекцію тварин у Новій Каховці, але ми не отримували жодних звернень [від російської окупаційної адміністрації] щодо їхнього вивезення до Криму. Тому у нас не було ніяких повноважень забирати цих тварин і в Новій Каховці ми навіть не були. Тому там не вдалося запобігти трагедії. Там загинули всі тварини, крім водоплавних птахів. Їх не врятували», – заявив Олег Зубков ввечері 7 червня в інтерв’ю російським пропагандистам і на своїх сторінках у соцмережах.

Інформацію про загибель майже 300 тварин у «Казковій діброві» підтвердила її власниця Олена Навроцька.

«Ми цілий рік намагалися врятувати тварин. Вони були заблоковані у парку. Парк замінували, всі дороги перекрили, евакуація тварин була неможливою. Вже о шостій годині ранку 6 червня, коли прийшли робітники діброви, все там було затоплено водою після підриву росіянами Каховської ГЕС. Серед загиблих – мавпочки Анфіса і Чарлік, поні Малиш, віслюк Ося, єноти Мішка, Льоля, Динька, ворон Рома, бабаки, камерунські кози, вівці і багато інших наших маленьких улюбленців. Врятувалися тільки пара лебедів і качки. Улюблене місто відпочинку мешканців і гостей Нової Каховки знищене окупантами. Це страшне горе, страшний біль», – написала  Олена Навроцька на своїй сторінці у Фейсбуці.

Згодом вона уточнила, що працівникам «Казкової діброви» вдалося врятувати папуг, білок-летяг, фреток, шиншил і морських свинок. 

Як повідомляв ЦЖР, 17 грудня 2022 року російські загарбники викрали тварин із зоокуточка, розташованому на станції юних натуралістів у Каховці, що на лівобережжі Херсонщини. Наступного дня на Youtube-каналі скандального власника кримського сафарі-парку «Тайган» Олега Зубкова з’явилось відео, на якому видно, що саме він особисто займався вивезенням тварин. Незадовго до цього російські військові пороздавали невідомим особам частину тварин зоокуточка, а грабувати його окупантам допомогла працівниця СЮН Олена Склєєнкова, яка пішла з ними на співпрацю.

Раніше Олег Зубков викрав єнота, ламу та віслюка з розташованого в Херсоні зоокуточка. 5 листопада він заявив, що тварин нібито вирішили «евакуювати» до Криму згідно з «розпорядженням» гауляйтера Херсонщини Володимира Сальдо. Викраденого в Херсоні єнота російські загарбники активно використовували з пропагандистською метою, намагаючись виставити себе «визволителями» і «захисниками тварин».

Як повідомляв ЦЖР, підрив Каховської ГЕС та інші злочини екологічного характеру, які вчиняє РФ на території України, мають підштовхнути міжнародну спільноту до криміналізації екоциду як п’ятого злочину, над яким має юрисдикцію Міжнародний кримінальний суд. Правозахисники вбачають у підриві Каховської гідроелектростанції ознаки воєнного злочину.

Читайте також: Науковці Євген Хлобистов та Ігор Пилипенко про наслідки знищення Росією Каховської ГЕС і подальший розвиток подій