Після підриву дамби Каховської ГЕС підтопленим залишається 41 населений пункт – ДСНС

Новини
Фото: facebook.com/MNS.GOV.UA

На півдні України внаслідок підриву російськими окупантами дамби Каховської ГЕС залишається підтопленим 41 населений пункт.

Про це повідомляє Державна служба з надзвичайних ситуацій України.

Як зазначається, у Херсонській області на Дніпрі у створі посту «Херсон» спостерігається зниження рівня води. Зафіксований рівень 0,7 м.

Підтоплено шість населених пунктів на території, яка контролюється владою України. На тимчасово захопленій росіянами території – 17 населених пунктів.

Евакуйовано 2 тис. 783 особи, у тому числі 309 дітей, 80 маломобільних осіб та 284 тварини.

Врятовано 716 осіб, у тому числі 30 дітей та 40 маломобільних осіб.

За добу відкачано понад 24 тис. тонн води з 82 будинків та підвалів, з початку робіт – 107 тис. тонн води з 413 будинків та підвалів.

Підвезено понад 401 тонну води та 36 тис. 597 кг продуктів харчування та предметів першої необхідності.

У Миколаївській області частково підтоплені 18 населених пунктів у Баштанському районі.

За добу відкачано 426 кубметрів води з території 21 домоволодіння. З початку робіт відкачано 2 тис. 216 кубометрів води з 130 домоволодінь.

Евакуйовано 832 особи, у тому числі 165 дітей.

За інформацією МВС України, станом на 17 червня, внаслідок підриву загарбниками Каховської ГЕС  відомо про 16 загиблих, 31 особа вважається зниклою безвісти.

Як повідомляв ЦЖР, вночі 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС. Вода затопила населенні пункти, розташовані нижче неї.

6 червня 2023 року о 2:54 ранку за Києвом норвезькі сейсмологи з організації «Norsar», яка досліджує сейсмічні рухи земної кори, зафіксували вибух в місці Каховської ГЕС.

СБУ перехопила розмову окупантів, яка підтверджує факт підриву Каховської ГЕС росіською диверсійною групою. Загарбники хотіли шантажувати Україну підривом дамби і влаштували техногенну катастрофу на півдні нашої держави, однак все пішло не за планом.

У розслідуванні видання The New York Times з посиланням на експертів йдеться, що найімовірнішою причиною руйнування Каховської ГЕС став підрив росіянами підводного проходу всередині дамби до машинної зали станції.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter