На Запоріжчині російські окупанти створили клони місцевих українських газет як агітки до своїх «виборів»

Новини
Газета «Новый день», яку друкують окупанти у Мелітополі. Фото: скріншот відео окупантів

На окупованій частині Запорізької області російські загарбники анонсували «відновлення роботи», а, насправді, випуск клонів-підробок місцевих «районок»  – мелітопольської «Новий день» та якимівської «Слово трудівника». Таким чином росіяни розширюють медіаполе для агітації на  незаконних виборах.

Про це повідомляє запорізький кореспондент  Центр журналістських розслідувань.

На Мелітопольщині окупанти надрукували спецвипуск видання  під назвою і логотипом найстарішої друкованої газети району «Новий день», редакція якої  заявила про припинення друку видання і переходу на роботу в соцмережах ще на початку окупації території армією РФ.

Читайте: Влада РФ планує 10 вересня провести псевдовибори на окупованих територіях України.

«В умовах окупації редакція, на жаль, змушена припинити друк Мелітопольської міськрайонної газети «Новий день». З цього моменту, якщо десь з’явиться видання під назвою «Новий день», це означатиме, що хтось свавільно використовує наш логотип, а редакція не має до змісту матеріалів ніякого відношення. З окупантами не співпрацюємо. Слава Україні! », – сказано в заяві редакції від 14 березня 2022 року.

Скріншот заяви про припинення друку газети «Новий день» з її сайту 14.03.2022

За словами співробітників газети «Новий день», з якими зв’язався кореспондент ЦЖР, логогтип, шрифт і верстка окупаційного клону газети ідентичні оригінальному виданню. 

Як повідомлялось, РФ планує провести псевдовибори на окупованих територіях України 10 вересня 2023 р. У зв’язку з цим на ТОТ півдня відзначається посилення пропагандиської роботи, частиною якою є видання клонів місцевих видань, які мають довіру місцевої аудиторії. 

Головним куратором окупаційних медіа на території  захопленої Херсонської та Запорізької областей є Александр Малькєвіч, виходець із медіа-холдингу Євгенія Прігожина та член «громадської палати при президенті рф». Ним були створені телерадіокомпанії та сітки в соцмережах для обслуговування окупаційних адміністрацій та поширення фейків і російських наративів на треиторії Херсонської та Запорізької областей. СБУ повідомила Малькєвічу та його підлеглим пропагандистам про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter