Сім пропагандистів окупаційного телеканалу «Таврия» і їхній російський куратор Алєксандр Малькєвіч, про яких писав ЦЖР, отримали підозри від СБУ

Новини
Пропагандист Алєксандр Малькєвіч. Фото з його telegram-каналу

СБУ заочно повідомила про підозру сімом пропагандистам окупаційного телеканалу «Таврия» і їхньому російському куратору Алєксандру Малькєвічу. Вони підозрюються в створенні організованої злочинної групи для ведення інформаційної діяльності у співпраці з країною-агресором. Усі вони були героями публікацій ЦЖР.

Про це йдеться в опублікованих СБУ текстах підозр, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Підозри отримали працівники і куратори створеної окупантами в Херсоні телерадіокомпанії «Таврия»: 57-річний Ісмаїл Абдуллаєв з Донецька, її перший директор, 35-річний Євген Бриков з Херсона, керівник окупаційного міністерства інформаційної політики Херсонщини, 39-річна Ганна Коробова з Херсона, «головна редакторка телебачення», 47-річна Юлія Сипко з Херсона, ведуча, 26-річний Данило Санітар з Миколаєва, «журналіст», 46-річний Руслан Вознесенський з Херсона, оператор, 20-річна Ольга Тетеря з села Богданівка Зеленопідської громади Каховського району, «журналістка» та 47-річний громадянин РФ Алєксандр Малькєвіч з Москви.

Слідчі встановили, що Алєксандр Малькєвіч долучив до створення організованої злочинної групи для ведення пропагандистської діяльності гауляйтера Херсонщини Володимира Сальдо, екс-директора пропагандистської телекомпанії «Оплот» з «ДНР» Ісмаїла Абдуллаєва і колишнього херсонського журналіста, прессекретаря голови Херсонської облдержадміністрації в 2012-2014 роках Євгена Брикова. Невдовзі вони захопили херсонську регіональну дирекцію Національної суспільної телерадіокомпанії України, на базі якого 30 червня 2022 року запустили в ефір пропагандистський російський телеканал «Таврия».

Невдовзі пропагандисти долучили до своєї діяльності «журналістів», операторів і редакторів Ганну Коробову, Юлію Сипко, Данила Санітара, Руслана Вознесенського і Ольгу Тетерю. Українські слідчі встановили безліч доказів їхньої протиправної пропагандистської діяльності на території Херсонщини і повідомили їм про підозру за ч. 6 ст. 111-1 КК України. Санкція статті передбачає покарання позбавленням волі на строк від 10 до 12 років і конфіскацію майна.

ЦЖР у матеріалі «Солдати інформаційних військ Росії: «Таврия» розповідав про створення у Херсоні підконтрольної окупантам інформаційної сміттярки «Таврия» на базі захопленої філії Суспільного.

Створення пропагандистських медіа на окупованому півдні курує друг Прігожина Алєксандр Малькєвіч.  Він – генеральний директор телеканалу «Санкт-Петербург», член Громадської палати Росії. На сайті російської помийки «РИА Новости» за тегом «Малькевич» можна знайти купу публікацій, де він закликає: «разорвать шаблоны восприятия Запада другими странами», переконує, що «Европа плачет и продолжает «есть кактус» — це про нібито неефективність антиросійських санкцій, а тому їх потрібно чимшвидше зняти».

У 2018 році Олександр Малькевич поїхав у Сполучені Штати Америки створювати там нове медіа USA Really. І був успішно затриманий, допитаний співробітниками ФБР, але потім відпущений.