У Криму «суд» скоротив термін покарання громадянській журналістці Ірині Данилович на один місяць

Новини
Ірина Данилович у «суді» окупованого Криму. Фото: crimean-process.org

«Верховний суд» окупованого Криму 29 червня скоротив на один місяць термін покарання незаконно засудженої громадянської журналістки та активістки Ірини Данилович, яка у грудні 2022 року була засуджена на сім років позбавлення волі за обвинуваченням у нібито зберіганні вибухового пристрою.

Про це повідомляє ініціатива «Гражданский процесс».

«Згідно з постановою апеляційної інстанції, термін покарання скоротили на один місяць. Відповідне рішення ухвалила колегія суддів за участю судді Валерії Чернецької», – йдеться у повідомленні.

Перед розглядом апеляційної скарги по суті адвокатка звернула увагу колегії «суду» на той факт, що підсудна не закінчила ознайомлення з аудіопротоколами судових засідань у суді першої інстанції, що суттєво порушує право на захист. Вона надала низку доказів, що вказують на те, що Данилович не могла це зробити за станом здоров’я через відсутність медичної допомоги в СІЗО. Проте колегія «Верховного суду Криму» порушень у цій ситуації не побачила.

Фактично, з 29 червня вирок «суду» набрав законної сили і Данилович найближчим часом мають етапувати за межі Криму. При цьому стан її здоров’я та необхідність негайної медичної допомоги, найімовірніше, адміністрацією СІЗО при розгляді питання про етапування до уваги не будуть прийняті.

Нагадаємо:

  • 29 квітня 2022 року в окупованому Криму російські силовики затримали у Феодосії громадянську журналістку, медика Ірину Данилович, яка висвітлює проблеми системи охорони здоров’я. Її обвинувачують у нібито «зв’язках з іноземною державою».
  • Лише на тринадцяту добу після викрадення в СІЗО Сімферополя адвокату підтвердили, що Ірина Данілович перебуває в них. Її підозрюють у незаконних діях з вибуховими речовинами за ч.1. ст 222.1 Кримінального кодексу рф. Санкція інкримінованої статті передбачає від шести до восьми років та до 100 тисяч рублів штрафу. Формально запобіжний захід їй обрали лише 7 травня. Із залученням «державного адвоката» за призначенням усупереч тому, що її адвокат вісім днів проводив її пошуки, зокрема в ФСБ та в адвокатській палаті півострова.
  • Співробітники ФСБ погрозами змусили Ірину Данилович підписати чисті аркуші паперу, нібито, в обмін на звільнення з під варти. Після цього її відвезли до «суду», який заарештував її за підозрою «у незаконних діях з вибуховими речовинами».
  • 28 грудня 2022 року  у Криму «Феодосійський міський суд» засудив громадянську журналістку Ірину Данилович, яку ФСБ обвинувачувала в нібито незаконному зберіганні вибухівки, до 7 років позбавлення волі у колонії загального режиму та штрафу 50 тис. рублів.