Війська РФ змушують жителів окупованого Сєвєродонецька рити окопи

Новини
Окопи окупантів у Запорізькій області, фото пропагандистів, грудень 2022 р.
Окопи окупантів у Запорізькій області, фото пропагандистів, грудень 2022 р.

Жителів Сєвєродонецька, яких російські загарбники затримують за телефонні дзвінки з дахів багатоповерхівок, відправляють рити окопи.

Про це повідомив начальник Луганської ОВА Артем Лисогор.

«Стало відомо, що відбувається з сєвєродончанами, яких упіймали за намагання зробити дзвінок із дахів багатоповерхівок. Раніше на них накладали штраф, потім почали затримувати. Однак цього окупантам виявилося замало. Люди повертаються і розповідають, що після затримання їх відвозили за межі міста і змушували робити укріплення для військових РФ. Риттям окопів вони займалися по два тижні», – написав Лисогор.

Начальник ОВА додав, що окупанти продовжують терор цивільного населення, відкриваючи вогонь із артилерії по селах Луганщини. Напередодні знову обстріляли Невське та територію навколо нього, а також Діброву та Білогорівку, по якій ще й завдали авіаційного удару. Противник спробував просунутися південніше Діброви, але нічого в нього не вийшло. Невдалими виявилися й намагання росіян поблизу Невського.

«Окупаційні адміністрації Кадіївки та Алчевська перевіряють співробітники ФСБ. Допитують на наявність рідних на підконтрольній уряду України території, запитують цю інформацію й про колег», – додав Лисогор.

За його словами, перевіряють також усіх, хто має доступ «до державної таємниці». Аналогічні заходи будуть проведені росіянами в кожному населеному пункті, бо у так званій «ЛНР» підвищують показник виявлення шпигунів.

Російська окупаційна армія продовжує зводити лінії оборони навіть у глибокому тилу – вирили не менше 30 км окопів довкола Бердянська.

Центр журналістських розслідувань на початку 2023 р. розповідав про те, хто і як будує росіянам лінії оборони на окупованому Запоріжжі, а в квітні знайшов на супутникових знімках МЕГА-окоп довжиною 70 км.

Окрім того, російські військові захоплюють приватне житло і перетворюють селища на свої опорні пункти.

Детально про це в матеріалі ЦЖР Коли твій “сусід” – окупант.

**

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter