Окупанти заявили про відновлення роботи розграбованої ними ж лікарні в Каховці на Херсонщині, але вона запрацювала лише частково

Новини
Захоплена окупантами Каховська центральна міська лікарня. Фото: окупаційні ЗМІ

Російські окупанти заявили про відновлення роботи захопленого КНП «Каховська центральна міська лікарня імені родини Панкеєвих», яке вони розграбували і закрили в січні 2023 року. Вони стверджують, що повернули 100% усього вивезеного медичного обладнання, однак щонайменше половина його виявилося розбитим і непридатним для використання.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на власні джерела.

Інформацію про відновлення роботи лікарні в Каховці поширили російські окупаційні телеграм-канали. Вони заявили, що до закладу повернули 100% усього незаконно вивезеного обладнання.

Окупанти стверджують, що в лікарні відкриті 12 ліжок, з яких 5 – хірургічного відділення, 5 – травматологічного і 2 – реанімаційного. Тут нібито приймають невропатолог, травматолог, гінеколог, мамолог і хірург. Загарбники запевняють, що в разі відсутності потрібних лікарів, пацієнтів доставляють до інших лікарень Херсонської області, що не відповідає дійсності.

«Насправді окупанти відкрили закриту ними ж лікарню лише частково. До великої війни в ній було 170 ліжок. Ті 12, про які вони говорять – це ні про що. Крім того, вони так і не відновили роботу пологового і педіатричного відділень. А половину обладнання, яке вони вивозили до Новотроїцького Генічеського району, повернули у розбитому і непридатному вигляді. От що можна було робити аби зламати, приміром, ендоскопічну стійку вартістю на лютий 2022 року в майже 1 мільйон гривень? Вона тепер непридатна до використання», – на умовах анонімності розповіли ЦЖР мешканці Каховки.

За їхніми словами, окупанти продовжують використовувати обладнання і препарати, закуплені коштом українських платників податків і нічого свого до лікарні не завозять. Також вони незаконно тиснуть на тих лікарів, які залишаються в окупації і вимагають від них виходити на роботу.

Каховську лікарню окупанти розграбували і закрили в січні 2023 року. До цього злочину був причетний призначений ними тодішній «головний лікар» лікарні, колаборант Ігор Васильєв, який до цього очолював комунальне некомерційне підприємство «Обласна лікарня «Хоспіс» Херсонської обласної ради.

Відтоді мешканцям Каховки за медичною допомогою доводилося самостійно їздити більше 150 км до Скадовська об’їзною трасою через Олешки і Голу Пристань, бо пряму дорогу туди окупанти розбили ще торік. Відомі факти про померлих в дорозі людей, які не встигли доїхати до лікаря. Тож заяви російських загарбників, що хворих вони доставляють до інших лікарень з Каховки є брехнею.

Рішення окупаційного міністерства охорони здоров’я Херсонщини про закриття лікарні не сподобалося гауляйтеру Каховки Павлу Філіпчуку. Вивезення медичного обладнання і припинення прийому лікарів у березні 2023 року він назвав «неправильним», але визнав, що відновлювати повноцінну роботу закладу російські загарбники не збираються.

Як повідомляв ЦЖР, 12 травня 2023 року росіяни призначили новим керівником захопленої лікарні в Каховці російського військового хірурга та юриста Алєксандра Шиловіча, який оперував поранених окупантів у Криму. Він став п’ятим ставлеником загарбників у цій лікарні за попередні вісім місяців.

Після цього окупанти заявили про намір відродити лікарню. В травні туди приїздив окупаційний міністр охорони здоров’я Херсонщини Артиш Сат для обговорення «відновлення роботи всіх відділень, забезпечення лікарні паливно-мастильними матеріалами і всім необхідним».

Захопленою лікарнею в Каховці встигли також покерувати колаборанти: Олександр Ірза, місцевий фармацевт, Марина Яремченко на прізвисько «доктор смерть», лікарка-терапевтка херсонської «Першої приватної поліклініки» Валентина Шкурат, медична директорка і лікарка КНП «Каховський міський центр первинної медико-санітарної допомоги».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter