Компанія «Чумак» планує відродити переробні потужності на Одещині після їх втрати на Херсонщині

Новини
Чумак
Виробничі потужності ПрАТ «Чумак» у Каховці Фото: inventure.com.ua

Компанія «Чумак», яка втратила свої переробні потужності через окупацію лівобережної Херсонщини планує, їх відродити в Одеській області. Зокрема, «Чумак» хоче збудувати там завод з переробки томатів.

Про це повідомив представник ПрАТ Чумак» під час наради, організованої департаментом аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної військової адміністрації.

За його словами, вибір компанії припав на Одещину з декількох причин, зокрема, через відповідні кліматичні умови.

Представник ПрАТ «Чумак» проінформував про плани компанії щодо будівництва заводу з переробки томатів на пасту в Одеській області. Він відзначив, що це буде суттєва підтримка для розвитку агропромислового комплексу регіону, додаткові надходження податків до бюджету, а також створення майже 5000 робочих місць.

В свою чергу, представники сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств області заявили на нараді про готовність збільшити кількість посівних площ під вирощування томатів.

Як повідомляв ЦЖР, у середині травня 2022 року ПрАТ «Чумак», яке володіє підприємством з переробки і консервування овочів та фруктів і виготовлення кетчупів, томатної пасти, соняшникової олії, майонезів, соусів та макаронних виробів, перереєстрували з тимчасово окупованої Каховки за адресою київського офісу компанії «Дельта Вілмар Україна», з якою вона пов’язана через спільного кінцевого власника. Як заявив гендиректор ПрАТ «Чумак» Андрій Левчук, компанія відродила своє виробництво в Луцьку на базі підприємства «Руна». 

На початку жовтня 2022 року захоплені потужності ПрАТ «Чумак» окупанти передали в «тимчасове управління» створеному 13 липня 2022 року кримському ООО «Олива Групп», зареєстрованому у Сімферополі. Як вказано в російських реєстрах, це підприємство займається переробкою і консервуванням м’яса. Однак «Олива Групп» не змогла відновити роботу потужностей ПрАТ «Чумак». Через відсутність у росіян необхідного програмного забезпечення найсучасніше високотехнологічне обладнання підприємства окупанти поступово перетворюють на металобрухт.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter