Група росгвардійців, причетних до розгону проукраїнських мітингів у Херсоні, отримали підозри від СБУ

Новини
Михайло Калупін та Олександр Науменко

Служба безпеки України повідомила про підозру представникам національної гвардії РФ, причетним до незаконного розгону проукраїнських мітингів під час тимчасової окупації Херсона в березні-квітні 2022 року. Їхні дії кваліфікували як порушення законів та звичаїв війни. За цей злочин передбачене покарання позбавленням волі на строк від 8 до 12 років.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на тексти підозр, оприлюднені на офіційному сайті Офісу генпрокурора України.

Підозри отримали: 31-річний уродженець Кіровоградської області України Владіслав Масола з Красноярська, 31-річний Найдан Куулар з села Аянгати Республіки Тива, 40-річний Сєргєй Туришєв з села Кошаєво Свердловської області, 30-річний Салман Совбанов з села Первомайське Чеченської республіки, 30-річний уродженець Казахстану Мірхан Дуйсєнгалієв з села Калініна Волгоградської області, 28-річний Аділ Мірзалієв з села Сонячнодольськ Ставропольського краю, 26-річний Едуард Данілєнко з Грозного Чеченської республіки, 27-річний Алєксандр Унєгов з Курганської області, 39-річний Рінат Джіганов з аула Шарахалсун Ставропольського краю, 45-річний полковник Алєксандр Наумєнко з Батайська Ростовської області, 48-річний полковник Ґрігорій Зана з П’ятигорська Ставропольського краю, 40-річний Дмітрій Ґапонов з Зеленокумська Ставропольського краю, 50-річний генерал-майор Дмітрій Пєшаков з Балашихі Московської області та 52-річний генерал-майор Міхаїл Калупін з селища Козачі Лагері Ростовської області.

Як встановили слідчі, головним із них був Міхаїл Калупін, командир 50-ї окремої бригади оперативного призначення (військова частина №3660) національної гвардії РФ. Накази протидіяти проукраїнським мітингам у Херсоні отримали офіцери Алєксандр Наумєнко, Дмітрій Пєшаков, Дмітрій Ґапонов і Ґрігорій Зана, які продублювали цей наказ своєму особовому складу. 

Мітинг 5 березня 2022 року розганяв Алєксандр Унєгов. Тоді одному з мирних протестувальників прострелили ноги, а 21 березня Унегов провокував херсонців на агресію проти окупантів. Тоді росіяни побили одного мітингувальника, а іншого побили і змусили з’їсти стрічку кольорів українського прапора. Унєгов із застосуванням насильства незаконно затримував учасників мітингів.

Рінат Джіганов розганяв мітинг 10 березня 2022 року на площі Свободи. А 23 березня учасників мітингу били і незаконно затримували Сєргєй Туришєв і Салман Совбанов.

У текстах підозр описано багато подібних інцидентів за участю росгвардійців у Херсоні.

Їхні дії кваліфікували як порушення законів та звичаїв війни – ч. 1 ст. 438 КК України. За цей злочин передбачене покарання позбавленням волі на строк від 8 до 12 років.

25 квітня 2022 року військові РФ захопили будівлю Херсонської міської ради і зняли з неї прапор України. 

У квітні 2022 року російські окупанти постійно розганяли проукраїнські мітинги в Херсоні, на яких місцеві жителі протестували проти створення так званої «ХНР».

  • Як повідомляв ЦЖР, наказ про обстріл центральної частини Херсона 24 грудня 2022 року, внаслідок якого загинули 11 і були поранені 64 цивільних осіб, віддав 37-річний російський підполковник Дмітрій Жаркіх. Він народився в Україні – у Феодосії і має херсонське коріння. В 2014 році він брав участь в окупації Криму.