Під санкції США потрапили компанії із Киргизстану, що допомагають РФ обходити обмеження

Новини

Сполучені Штати Америки запровадили санкційні обмеження проти киргизьких компаній, які допомагають Росії обходити запроваджені проти неї обмеження та отримувати продукцію подвійного призначення.

Про це повідомляє Міністерство фінансів США. 

Зокрма США запровадили санкції до зареєстрованої в Киргизстані компанії RM Design and Development. Її було створено в березні 2022 року, вона є постачальником електронного та телекомунікаційного обладнання та деталей. З моменту свого заснування минулого року RMDD активно постачає товари подвійного призначення в Росію, в тому числі фірмам, які постачали електроніку російським оборонним компаніям. Компанія надіслала до РФ сотні партій товарів, у тому числі напівпровідникових пристроїв, електронних інтегральних схем і конденсаторів. США встановили три компанії, які отримували поставки від кіргізької фірми, їх також додано до санкційного списку. 

Обмеження застосовані також проти GTME Tekhnologii та Cargoline, зареєстрованих в Киргизстані. Їх створено у червні й березні 2022 року. Вони також допомагали Кремлю отримувати товари подвійного призначення. Cargoline відправила в Росію авіаційне обладнання іноземного виробництва на мільйони доларів, у тому числі безпосередньо авіакомпаніям, які підпадають під експортний контроль США.  

Під обмеження потрапила російська компанія Siaisi, яка в основному займається електронним та оптичним обладнанням, а також комп’ютерами та супутнім обладнанням. 

Нагадаємо:

  • 20 травня 2023 року Сполучені Штати Америки ввели нові обмежувальні заходи проти Росії через війну в Україні. Санкції запроваджені проти 22 фізичних та 104 юридичних осіб, які допомагали РФ обходити введені проти неї обмеження.
  • 13 квітня 2023 року Сполучені Штати Америки запровадили санкції проти компаній групи російського мільярдера Алішера Усманова, віце-прем’єра РФ Марата Хуснулліна, а також ПВК міністра оборони Росії Сергія Шойгу та військово-патріотичного руху «Юнармія».
  • Президент США Джо Байден своїм указом продовжив до кінця 2023 року дію надзвичайного стану національного масштабу, запровадженого ще у березні 2014 року після російської окупації Криму, та пов’язані з ним санкції проти РФ з відповідним доповненнями.