Залишки води з Сірогозького магістрального каналу на Херсонщині окупанти перекидають через аварійний водоскид, намагаючись подати її до Бердянська

Новини
Сірогозького магістрального каналу

Минулорічні запаси води з Сірогозького магістрального каналу окупанти вже 10 днів активно перекидають через аварійний водоскид до русла Каховського магістрального каналу. Вони намагаються подати її до Бердянського району Запорізької області, однак поки їм це не вдається. Запасів води в Сірогозькому магістральному каналі може вистачити орієнтовно на один місяць.

Про це з посиланням на власні джерела повідомляє Центр журналістських розслідувань.

За інформацією наших джерел, орієнтовно з 7 серпня російські окупанти почали перекидати залишки води з Сірогозького магістрального каналу до русла Каховського магістрального каналу. Їхня мета – перекинути воду для її подачі в Бердянському районі Запорізької області, яка потерпає від зневоднення. Однак досягти цієї мети їм поки не вдалося.

«Це – залишки води, закачаної насосною станцією в русло Сірогозького магканалу ще в 2022 році. До серпня 2023 року її не використовували і забороняли аграріям Херсонщини брати її для своїх потреб. Там залишалось біля 1,5 млн кубометрів води, чого приблизно може вистачити лише на 1 місяць. Тепер цю воду скидають назад у русло Каховського магканалу, для чого вперше за всі роки існування каналу відкрили аварійний водоскид – забетоновану трубу діаметром 1,5 метри», – розповіли ЦЖР мешканці Херсонщини.

Попри це вода до Бердянська, за словами місцевих мешканців, не доходить. Це може бути пов’язано з критично низьким рівнем води біля насосної станції, яка подає її до водокористувачів Бердянського району. 

Як пояснили ЦЖР працівники Управління Головного Каховського магістрального каналу (далі – УГКМК), Сірогозький магканал починається в 3 кілометрах від головної насосної станції (далі – ГНС) УГКМК. Для того, щоб потрапити до Бердянська їй необхідно подолати чималу відстань, на якій розташовані насосні станції і чотири перегородки УГКМК. Раніше управління цією системою здійснювали з корпусу інженерно-диспетчерського керування УГКМК, яке нещодавно російські окупанти повністю розграбували, а що не змогли винести – розтрощили. 

  • Як повідомляв ЦЖР, залишки застояної води з першого б’єфуУГКМК російські окупанти намагалися перекидати до Бердянського району. Для цього вони заборонили місцевим підходити до русла каналу і намагатися використовувати воду з нього. На оприлюдненому відео, знятому поблизу села Заозерне Тавричанської громади Каховського району Херсонщини видно, що замулена вода в каналі ще є, але її рівень впав до мінімуму.
  • Як відомо, подача води в Каховський магістральний канал через знищення окупантами Каховського водосховища вже неможлива. Через стрімке обміління поблизу ГНС каналу стала видна раніше затоплена перемичка, яка використовувалася при її будівництві і потім виконувала рибозахисну функцію. 
  • Причиною затоплення ГНС Каховського магістрального каналу стали її постійні обстріли російськими військовими. Через це була пошкоджена герметизація ГНС каналу і почалось її затоплення, спочатку ґрунтовими водами: вона збудована таким чином, що її машинна зала з основними насосними агрегатами, частиною електродвигунів, дренажними насосами та системою вентиляції розташована нижче рівня води. Водночас окупанти навмисно пошкодили шафи управління і розікрали майно каналу разом із запасним дизель-генератором.  
  • Ще в квітні 2023 року ЦЖР повідомляв, що активну участь у розграбуванні майна УГКМК беруть ексначальник Басейнового управління водних ресурсів Нижнього Дніпра Ігор Андрієнко і начальник ГНС Сірогозької зрошувальної системи Володимир Кірюшин. Дії окупантів вказують на те, що вони не мають жодного наміру відновлювати роботу Каховського магістрального каналу.