Світлана Недбайло, ексдиректорка ліцею з Великої Лепетихи на Херсонщині, очолила захоплену окупантами школу в селі Рубанівка

Новини
Світлана Недбайло Рубанівка

В захопленому опорному закладі загальної середньої освіти села Рубанівка Каховського району російські окупанти замінили «директора». Замість Яни Марченко заклад погодилась очолити інша колаборантка, 50-річна Світлана Недбайло, яка до липня 2023 року була законною директоркою Великолепетиського ліцею, що в сусідній громаді. Тим часом деякі місцеві колаборанти від освіти встигли побувати на підвалі у росіян і втекти до РФ.

Про це з посиланням на власні джерела повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Новою директоркою незаконно створеної окупантами «Рубановской школы Великолепетихского муниципального округа» росіяни призначили Недбайло Світлану Михайлівну, 9 вересня 1972 р. н. Вона прийшла на заміну іншій колаборантці Марченко Яні Сергіївни

«Яна Марченко працювала вчителькою в Великолепетиському опорному ліцеї лише рік, тож майже не мала ніякого досвіду. Потім вона очолила захоплений Великолепетиський ясла-садок №1 «Берізка», і згодом Рубанівську школу. На неї почали масово скаржитися і росіяни її вигнали. Вже три тижні замість неї школою «керує» зрадниця Світлана Недбайло», – розповіли ЦЖР місцеві мешканці.

Світлана Недбайло працювала вчителькою української мови і літератури та з 2021 року по липень 2023 року була законною директоркою Великолепетиського ліцею. За словами її колег, Недбайло ще влітку 2022 року агітувала вчителів з Великолепетиської громади переходити на бік окупантів, а навесні 2023 року намагалася переконати представників української влади, що вона нібито залишилася вірною Україні. Але це не допомогло: їй не подовжили дію контракту і нещодавно звільнили з посади директорки ліцею.

Днями Світлана Недбайло засвітилася на фотографії з сенатором РФ Константіном Басюком, який незаконно відвідав Рубанівську школу. В окупаційних пабліках підкреслили, що цей заклад зараз є єдиною діючою школою в так званому Великолепетиському окрузі, до складу якого окупанти «включили» дві громади Каховського району. 

Колаборантка Світлана Недбайло розмовляє з російським сенатором Константіном Басюком у Рубанівській школі окупаційні пабліки

Колаборантка Світлана Недбайло розмовляє з російським сенатором Константіном Басюком у Рубанівській школі Фото:окупаційні пабліки

Також окупанти визнали, що і в Великій Лепетисі, і в Рубанівці у них є величезний брак вчителів – більшість місцевих освітян обслуговувати їх відмовились. Також росіяни визнали, що «мають складнощі» з закупкою палива для обігріву класів, подачею води до навчальних закладів і ремонтом шкільних автобусів.   

Окупанти і раніше висували претензії до колаборантів Великої Лепетихи щодо їхньої неспроможності відкрити школи і дитсадки. За це, як розповіли місцеві мешканці, росіяни вже відправляли на підвал Миколу Барановського, призначеного ними ж директора захопленого Великолепетиського опорного ліцею і Ганну Карпачову, екс-очільницю окупаційного відділу освіти Великої Лепетихи. Останню росіяни звинувачували в розкраданні мільйонів рублів, які вони виділяли на діяльність навчальних закладів, котрі, як виявилося, існували лише на папері. Кілька місяців тому Карпачова нібито втекла до Росії.

  • Як повідомляв ЦЖР, у Великій Лепетисі зник гауляйтер Вадим Сайдулаєв, депутат Каховської районної ради від президентської партії «Слуга народу». Замість нього на цю посаду окупанти призначили росіянина Ілью Каширіна, який працював у Краснодарі під керівництвом Андрєя Алєксєєнка, нинішнього глави окупаційного «уряду» Херсонщини.