Окупанти визнали руйнування в порту Бердянська через чотири місяці після «бавовни» від ЗСУ

Новини
Наслідки вибуху на території порту окупованого Бердянська, 02.06.2023. Колаж: investigator.org.ua

Російські окупанти оприлюднили наслідки точного ракетного удару по території захопленого порту Бердянська, який ЗСУ завдали 2 червня 2023 року, хоча раніше стверджували, що завдяки роботі ППО нібито вдалося уникнути жертв та руйнувань.

Про це повідомляє кореспондент Центру журналістських розслідувань Сергій Старушко. 

Днями тимчасово окупований Бердянськ відвідав так званий «сенатор» РФ від окупованої частини Запорізької області Дмітрій Рогозин.

Дмітрій Рогозин начебто на лінії фронту на ТОТ Запорізької області. Фото: тг-канал Рогозіна

Російський політик, який активно підтримує війну в Україні, серед іншого відвідав порт і опублікував відео в своєму Telegram-каналі з таким підписом:

«Морський порт Бердянська на Азовському морі. Виє сирена, що сигналізує про ракетну небезпеку. Недобудована НАТОвська казарма та наслідки прильотів крилатих ракет Storm Shadow. Відновлені причали та покинутий турецький суховантаж. І знову виття сирени… Куди б’є українська армія натовськими ракетами? Навіщо?»

Схоже, Рогозін мав на увазі потужний вибух в порту Бердянська, який пролунав 2 червня 2023 року, наслідки якого і зафільмував російський чиновник.

Вибух на території порту тимчасово окупованого Бердянська, 02.06.2023, Фото очевидців, колаж: investigator.org.ua

Того дня ЗСУ з ювелірною точністю завдали ракетного удару саме в тому місці, де Центр журналістських розслідувань кількома днями раніше виявив скупчення військової техніки, зокрема, зенітний ракетно-гарматний комплекс «Панцирь-С1».

Співпадіння елементів на скріншотах з відео Рогозіна та супутникових знімках порту Бердянська, колаж: investigator.org.ua

Тоді, після влучання і детонації, яка тривала ще кілька годин, ворожа пропаганда все одно заявляла про вдалу роботу ППО, завдяки чому нібито вдалося уникнути жертв та руйнувань.  

Втім, і супутникові знімки наступного дня після «бавовни», і відео «сенатора» Рогозіна чотири місяці потому, доводять протилежне – кілька приміщень було зруйновано майже вщент разом із боєприпасами, бронетехнікою та живою силою російської окупаційної армії.

Увага, відео присутня нецензурна лексика!

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter