Спецоперація з повернення бурових платформ «Чорноморнафтогазу» зайняла два тижні – ГУР

Новини

Спецоперація з повернення під контроль України бурових платформ «Чорноморнафтогазу» неподалік окупованого Криму зайняла по часу два тижні. У вересні підрозділи Головного управління розвідки Міноборони провели спецоперацію, унаслідок якої повернули під контроль України бурові газо- та нафтовидобувні платформи «Чорноморнафтогазу» біля берегів Криму в Чорному морі.

Про це сказав командир групи ПЗРК спецпідрозділу Головного управління розвідки Міністерства оборони «Артан» Олександр (позивний «Лютий») в інтерв’ю РБК-Україна.

«Урешті-решт ця операція зайняла в сумі близько двох тижнів», – зазначив він.

За словами «Лютого», під час спецоперації він відпрацьовував з ПЗРК і з катера.

«І зі своїм другим номером працював потім з самої «вишки» – це тоді, коли була операція з порятунку Конана. Тоді ми попередньо збили два Су-30, хоча це ще не підтверджена інформація», – розповів представник ГУР.

Він пояснив, що зазвичай завдання групи ПЗРК під час таких операцій полягає не в тому, щоб збити якомога більше російських літаків, а в тому, щоб спрацювати на випередження і зберегти особовий склад.

«Лютий» зазначив, що росіяни використовували ці «вишки» як бази.

«Там у них були розміщені метеорологічні станції, особисті речі, озброєння, техніка, багато боєприпасів різного типу. Я так розумію, що вони їх використовували як мобільний пункт дислокації та переміщення. Фактично багато обладнання, яке було знайдено там, ми вже використовуємо проти них же», – заявив представник підрозділу ГУР «Артан».

За його словами, українські спецпризначенці вичекали зручний момент, коли росіяни відвели з «вишок» частину особового складу, а тих, хто залишився, вдалось вибити.

Він поінформував, що звільнення цих «вишок» дає більші можливості з переміщення в акваторії Чорного моря і десантування на узбережжі окупованого Криму.

Як повідомлялося, 20 червня ЗСУ завдали ракетний удар по захопленим під час окупації Криму газодобувним платформам «Чорноморнафтогазу» на шельфі Чорного моря, де пізніше російські військові встановили станції радіолокаційні станції, які використовуються для спостереження за надводною обстановкою. На свердловинах Одеського родовища газу приблизно в 60 км на північний схід від острова Зміїний встановлено три блок-кондуктори (БК-1, 2, 3), там же знаходились дві СПБУ – «Таврида» і «Україна» (незаконно перейменована рф на «Крым-1»).

Після атаки ЗСУ на морські платформи, на які російські військові встановили засоби радіоелектронної боротьби та радіолокаційного контролю, був серйозно пошкоджений блок-кондуктор БК-1 на Одеському родовищі Чорного моря. При цьому СПБУ «Таврида» та «Україна», які перебували поряд, отримали незначні пошкодженя і залишились на плаву. 22 червня супутник NASA зафіксував продовження пожежі на блок-кондукторі.

У ніч на 26 червня ракетою ЗСУ було завдано удару по СПБУ «Таврида». Вона потрапила у вертолітний майданчик, залишивши діру діаметром близько п’яти метрів.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter