Повітряні сили підтвердили влучання по інфраструктурі вкраденого в України керченського суднобудівного заводу «Залів»

Новини
Суднобудівний завод «Залів», Керч Фото: ИТАР-ТАСС/Лев Федосеев

Повітряні сили підтвердили влучання по інфраструктурі вкраденого в України керченського суднобудівного заводу «Залів», де стояв новітній російський носій «Калібрів».

«Ввечері 4 листопада Збройні сили України завдали успішних ударів по морській та портовій інфраструктурі суднобудівного заводу «Залив» у тимчасово окупованій Керчі», – йдеться в повідомленні.

У телеграм-каналах з’явилась інформація, що у Криму на суднобудівному заводі у Керчі є попадання в малий ракетний корабель «Каракурт», що будується.

Фото: соцмережі

В окупованому Криму 4 листопада лунали вибухи, оголосили повітряну тривогу, а окупанти заявляли, що влаштували димову завісу в Севастопольській бухті, повідомляв так званий «губернатор» Севастополя Михайло Развожаєв.

Телеграм-канал «Кримський вітер» повідомив, що пошкодження міг отримати малий ракетний корабель «Аскольд» – носій крилатих ракет «Калібр», який спустили на воду 2021 року.

У британській розвідці вважають, що Росія сформувала 1 липня новий Азовський військово-морський район у складі Чорноморського флоту зі штабом в Маріуполі, намагаючись таким чином убезпечити логістику на окупованих південних територіях України. «Підпорядковуючись Чорноморському флоту, район, як повідомляється, матиме у своєму розпорядженні вісім військових кораблів, включаючи три сучасних корвети класу «Каракурт», які можуть запускати крилаті ракети «Калібр», – йшлося у повідомленні.

Як повідомлялось, Росія формує Азовський військово-морський район в складі Чорноморського флоту. Його штаб буде розташовуватись в окупованому Маріуполі. 

Детальніше читайте в матеріалі ЦЖР Як працюють санкції. Військова промисловість окупованого Криму

Як повідомлялося, 14 июля з’явилася інформація, що в Криму до кінця тижня на керченському суднобудівному заводі «Залів» закладуть два універсальних десантних корабля для ВМФ Росії. Ці вертольотоносці проекту 23900 «Прибой» мають замінити так і не передані Францією через введення проти Росії санкцій Євросоюзу УДК типу «Містраль». У Керчі очікували приїзду на церемонію президента РФ Володимира Путіна.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Росією, 24 серпня 2014 року керівництво та акціонери АТ «Суднобудівний завод «Залів» (Керч) заявили про рейдерське захоплення підприємства, здійснене ТОВ «Суднобудівний завод «Залів», зареєстрованим за кілька днів до цього в Москві, при силовій участі представників так званої «Самооборони Крыму». Найбільшим акціонером ВАТ був український бізнесмен Костянтин Жеваго.
  • У 2016 році Франція передала єгипетському ВМФ перший десантний вертольотоносець типу «Містраль», який від початку будувався для Росії, але після скасування угоди в зв’язку з введеними проти РФ санкціями за окупацію Криму і військову агресію на Донбасі, був куплений Єгиптом.
  • 23 вересня 2019 року «заступниця міністра промислової політики Криму» Олена Елекчян підтвердила підготовку суднобудівного заводу «Залів» в Керчі до розміщення проекту будівництва універсального десантного корабля (УДК) – вертольотоносця для ВМФ Росії. У грудні 2019 року джерела в оборонно-промисловому комплексі РФ повідомили, що перші два УДК закладуть на заводі «Залів» в Криму в травні 2020 року. РФ витратить 100 млрд рублів на будівництво перших двох російських універсальних десантних кораблів (УДК) на суднобудівному заводі «Залів».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter